In de grond begraven zalm
De letterlijke vertaling van ‘gravad lax zalm’ is ‘in de grond begraven zalm’. Het is een typisch Scandinavisch gerecht dat al dateert van in de Middeleeuwen. Gravad Lax werd toen door vissers gebruikt om vis langer te kunnen bewaren. Geen nood, je hoeft geen put in je tuin de graven om zelf gravad lax zalm te maken. Maar je moet wel een beeeeeetje geduld hebben. De bereiding zelf duurt maar een paar minuten, maar marineren 24u tot 3 dagen.
Gravad Lax zalm wordt vaak gegeten als aperitiefhapje of verwerkt in een voorgerechtje (bijvoorbeeld trio van zalm). Ideaal voor de aankomende feestdagen!
Gravad Lax zalm
Voorgerecht voor 4 personen
400g verse zalmfilet op het vel
2 el kristalsuiker
zwarte peper (molen)
bosje gehakte dille (je kan ook gedroogde dille gebruiken)
ongeveer 50g grof zout
- Leg de zalm op een stuk zilverpapier met de velkant naar beneden
- Controleer op eventuele graatjes
- Bestrooi met kristalsuiker
- Kruid met peper van de molen
- Spoel de dille, verwijder de steeltjes en versnij
- Bedek nu de zalmfilet rijkelijk met de dille
- Pak de zalm nu in met het zilverpapier (sluiting naar boven)
- Zet het pakketje in een diep bord of schaal
- Zet nu een tweede schaal op bord bovenop de zalm
- Plaats een gewicht op deze tweede schaal, bijvoorbeeld een pak wortelen
- Laat de zalm op deze manier minstens 24U marineren in de koelkast
- Haal de zalm uit de koelkast
- Schraap de dille nu voorzichtig van de zalm
- Snij de zalm in dunne plakjes
Serveersuggestie:
Maak een sausje door 10 ml room te mengen met 2 el mierikswortel. Dresseer de plakjes zalm op een bord met enkele toefjes room en eventueel een toastje.
Geniet er van!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!
———————————————————-
Ziet er zooooooo lekker uit !!! zal ik eens moeten proberen