Strong women, Belgian Food, Big Bordeaux bottles
Wie denkt dat de wijnwereld enkel en alleen mannenwereld is, die heeft het mis! Steeds vaker zetten ook creatieve, inspirerende en gemotiveerde wijnbouwsters zich op de kaart. Op de kaart van de Bordeaux-streek bijvoorbeeld. En daar blijven ze niet onopgemerkt!
Les Vins de Bordeaux zet dit jaar, voor het tweede jaar op rij, 11 strong women in de kijker. Vrouwen die zich met hart en ziel inzetten om mee te bouwen aan de toekomst van Bordeaux als wijnstreek. Hoe? Dankzij de opvallende campagne “Strong women, Belgian Food, Big Bordeaux bottles” die loopt van 7 tot en met 27 november 2022. Op verschillende locaties in België stellen (niet toevallig) 12 vrouwelijke chefs, sommeliers en restauranteigenaars, de wijnen van 11 wijnbouwsters uit Bordeaux voor. Hoe tof is dat?!
De wijnen van deze Strong Women worden gepaired met iconische Belgische gerechten. Denk bouillabaise, vol au vent, stoofvlees… en garnaalkroketten natuurlijk! Ok de strong women zijn duidelijk, Belgische gerechten dat spreekt voor zich… maar wat is nu juist een Big Bordeaux bottle? Een big bottle aka dubbele magnum, is een fles van 3 liter en bevat vier standaard flessen wijn. Een zeldzaamheid omwille van de productiekost. Flessen in groot formaat zijn beter aangepast om te bewaren omwille van de lage verhouding oppervlakte-lucht tussen de wijn en de kurkstop. Echt wel uniek dus!
Meer info over deze campagne vind je hier.
Huisgemaakte garnaalkroketten
Met dit recept kan je makkelijk zelf garnaalkroketten maken. Afhankelijk van hoe groot je de kroketten wil kan je er ongeveer een 12-tal maken met deze ingrediënten. En omdat je allemaal verse ingrediënten gebruikt kan je ze gewoon invriezen.
Serveer met een frisse salade, frietjes of brood en een glaasje Bordeaux wijn natuurlijk!
Vulling:
1 kg ongepelde garnalen
30 ml witte wijn
600 ml melk
1/2 blokje groentebouillon
3 gelatineblaadjes (+-6g)
80 g boter + 1 el
100 g bloem
50 g Parmezaanse kaas
2 el citroensap
Mespunt cayennepeper
Peper & zout
Nootmuskaat
2 eigelen
50 ml room
Paneren:
150 g bloem
4 eieren
150 g panko (of gewoon paneermeel)
- Pel de garnalen, bewaar de karkassen
- Bak de karkassen kort aan in een eetlepel boter
- Blus met de witte wijn
- Giet er vervolgens de melk bij
- Voeg het bouillonblokje toe
- Laat de garnalenmelk tot ongeveer 3/4 inkoken
- Week de gelatineblaadjes in koud water
- Smelt de boter, meng de bloem eronder tot een roux
- Giet de garnalenmelk door een zeef en voeg al roerend +- 450 ml van toe aan de roux
- Zet de pan van het vuur, knijp de geweekte gelatinebladen uit en voeg ze toe
- Roer de gepelde garnalen, de geraspte Parmezaanse kaas en het citroensap goed onder de massa
- Kruid met peper, zout, een mespunt cayennepeper en geraspte nootmuskaat
- Meng de eigelen met de room en roer onder het garnalenmengsel
- Stort het mengsel uit op een dikte van ongeveer 2 cm in een geoliede schaal
- Dek, tot tegen het mengsel, de schotel af met plasticfolie
- Laat minstens 12 uur rusten in de koelkast
- Snij de vulling in porties van ongeveer 4 op 5 cm (+- 12 stuks)
Good to know: de vulling is niet persé heel hard maar vaak nog een beetje glibberig. Stel dat je de kroketjes maar moeilijk kan vormen las ik deze tip van keukenheld Jeroen Meus: Vries je pate in en verdeel dan in porties om te paneren. Het is dan wel aangeraden om de kroketten dubbel te paneren, anders zouden ze wel eens kunnen springen in de hete olie tijdens het bakken. - Paneer nu de garnaalkroketten: Vul een schaal met de bloem, één met de losgeklopte eieren en één schaal met de panko
- Wentel elke portie eerst in de bloem. Haal ze daarna door de eieren. Wentel ze ten slotte in de panko
- Laat de kroketten ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast
- Frituur de garnaalkroketten goudgeel op 180 °C
De zee
Toen ik klein was bracht ik mijn vakanties grotendeels door aan zee. Heerlijk was dat. Zon (en ook heel wat regen) , zee, strand en een hele bende vriendjes, vriendinnetjes en familie om mee te spelen. Ik heb aan die vakanties heel wat leuke herinneringen. Zo herinner ik me bijvoorbeeld dat mijn zussen en ik een visnetje hadden, waarmee we garnalen en krabben probeerden te vangen. Met wisselend succes, maar dat kon ons niet tegenhouden.
Ik geniet er nog steeds enorm van om een dagje naar zee te gaan. En gelukkig deelt Dimitri dat gevoel. Deze zomer waren we zo goed als wekelijks aan zee, voor dj setjes van Dimitri op het strand maar ook om te genieten met onze beste vrienden. En wanneer we naar zee gaan eten we altijd verse garnaalkroketten, of het zal toch niet veel schelen. Het is een van de absolute lievelingsgerechten van Dimitri! Zoals jullie weten gaat de liefde van de man door de maag… en dus had ik in het verleden al wel een paar keer zelf garnaalkroketten gemaakt. Ook met wisselend succes hehe. Het was een beetje zoeken naar de juiste verhoudingen, maar dit recept was alvast een groot succes! (en oh, ik blijf er maken, en als het recept verbetert pas ik uiteraard deze blog aan voor jullie!)
Huisgemaakte garnaalkroketjes
= Happy husband
= Happy Amyliake!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
___________________________________________________________________________________________
Lekkere samenwerking met Bordeaux wijnen.
hoeveel melk gebruik jij bij u fond
Ah oeps, dat staat er niet bij. Ik pas het NU aan! Bedankt!