Typisch Belgisch weertje
Wij hadden afgelopen zondag nog nĂ©t de BBQ niet aangestoken toen enkele donkere wolken de stralende hemel ontsierden. Die heerlijke cĂŽte Ă lâos verhuisde dus van grill naar grillpan en de tafel werd binnen opnieuw gedekt. Zonde… en ook echt typisch Belgisch dat kwikkelkwakkelweer. Van herfstweer tot tropische dagen. En van een stralende zon naar een stevig onweer in enkele ogenblikken. (Waren jullie allemaal op tijd binnen?)
Op zo van die dagen, maar eigenlijk ook op alle andere dagen, tover ik graag een soepje op tafel. Erwtensoep bijvoorbeeld. Een soep met een lentegroente (ook al eten we ze het ganse jaar door lekker uit de diepvriezer) en een stralende kleur die we eigenlijk ook heel vaak eten in de winter. Ook typisch Belgisch? đ
Erwtensoep met spekjes
1Â ui
1 stengel prei
1 teentje knoflook
1 el olijfolie
1 grote aardappel
1 l groentebouillon
700 g erwten (diepvries)
125 g spekblokjes – Ik gebruikte dit keer kalkoenspek
Peper en zout
Tijm
Extra: room
- Snij de ui, de knoflook en de prei fijn
- Stoof de ui en prei aan in de olijfolie
- Schil de aardappel en snij in blokjes
- Laat de stukjes aardappel en de knoflook kort mee aanstoven
- Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook
- Laat koken tot de aardappelstukjes volledig gaar zijn, ongeveer 10 minuten
- Voeg de erwten toe en laat deze een 5-tal minuten blancheren in de soep
- Mix tot een gladde soep
- Proef en kruid bij met peper, zout en tijm
- Bak de spekblokjes krokant
- Serveer de soep met de spekblokjes en een scheutje room
En wat eet jij het liefst bij kwikkelkwakkelweer? đ
(Leuk woord toch?)
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!
#zondagsekost
Dit lekkere gerechtje maakte ik klaar in het kader van #zondagsekost voor âDe Zondagâ. Het is een recept van Nelleke uit Vlierzele. Een superlieve trouwe lezeres van De Zondag Ă©n een echte hobbykok.  âVan koken kan ik echt genieten, en van deze lekkere groene soep ook!â, aldus Nelleke. Ik kreeg al heel wat lekkere recepten van haar doorgestuurd, en met deze erwtensoep haalde ze dus even geleden de krant Ă©n nu ook de blog! Bedankt Nelleke!
Inzendingen voor âZondagse kostâ zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf Ă©n je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in âDe Zondagâ!