Indrukwekkend en eenvoudig
Als er iets is waar ik van hou is het om mensen te verwennen met eenvoudige indrukwekkende gerechtjes. Goede ingrediënten, smaken die in balans zijn… en een eenvoudige bereiding. Ik hou er van om hun gezichten te zien wanneer ik de borden op tafel zet. En vooral om iedereen aan tafel gewoon te zien genieten. Van dat kleine gelukje op hun bord, van het gezelschap. Dit gerechtje – BBQ gamba’s met saffraan ailioli en pittige mango salsa – is zo’n echt verwengerechtje. Ideaal om helemaal vooraf voor te bereiden: de ailioli, de salsa. Het enige wat je nog moet doen is de gamba’s kort grillen en je kan aan tafel.
Het was het allereerste gerechtje dat ik klaarmaakte op onze nieuwe BBQ. Yup, op ons ontzettend gezellige terrasje staat sinds kort een zalige compacte BBQ te blinken: de weber Lumin. Een BBQ die echt bewijst dat je voor goede smaakt geen grote ruimte nodig hebt! Je kan er mee grillen en stomen, er is een rookinfusie-instelling (voor de echte gerookte bbq-smaak) oh en er is ook een warmhoudfunctie. Last but not least kan je deze BBQ eenvoudig reinigen… iets dat deze keukenprinses zéker kan appreciëren!
BBQ gamba’s met saffraan ailioli en pittige mango salsa
Een recept van anotherfoodblogger.com
Ingrediënten voor 4 personen
mangosalsa:
1 mango
1/2 rode ui
1 rode chilipeper
2 el fijngehakte koriander
1 el limoensap
2 el olijfolie
Peper en zout
Ailioli
1 tl saffraandraadjes
2 eidooiers
1 teen look
Snuifje zout
100 ml olijfolie
1 tl citroensap
1/2 tl dijon mosterd
1 tl ahornsiroop
1 tl water
12 gamba’s
Olijfolie
Peper en zout
- Snij het vruchtvlees van de mango in blokjes
- Snipper de rode ui fijn
- Halveer de chilipeper, verwijder de zaadlijsten en snipper fijn
- Meng alle ingrediënten voor de salsa
- Doe de saffraan, look, ahornsiroop, mosterd, zout, water en citroensap in je foodprocessor (of maatbeker als je met een staafmixer werkt)
- Mix tot een gladde massa
- Voeg de eidooiers toe en beetje bij beetje ook de olijfolie
- Mix langzaam tot je een dikke romige ailioli hebt
- Proef en kruid bij met peper en zout
-
Vlinder de gamba’s: Snij met een scherp mesje over de lengte van de rug van de gamba. Daar zie je als het goed is een donkergrijs ‘draadje’ zitten, het darmkanaal. Haal het eruit met je mesje. Maak vervolgens de inkeping die je net hebt gemaakt iets dieper met je mes en snij de gamba net niet doormidden.
- Besprenkel de gamba’s met olijfolie en kruid met peper en zout
- Grill de gamba’s kort langs beide kanten
BBQ gamba’s met saffraan ailioli en pittige mango salsa serveren:
Schep op 4 borden telkens een lepel ailioli. Verdeel de gegrilde gamba’s hier bovenop. Schep de mango salsa op de gegrilde gamba’s. Werk af met enkele blaadjes koriander.
It’s BBQ time!
x
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!