Een smoske kaas is zo passé
een boterham met choco alledaags
en elke dag hetzelfde beleg gaat ook snel vervelen…
Wat serveer je dan bij een brunch en wat doe je op je boterham voor de lunch?
Wel, voor iedereen die regelmatig op zoek naar ontbijt-, brunch- en lunchinspiratie heb ik goed nieuws en slecht nieuws. Laten we misschien beginnen bij het goede nieuws: je kan ontzettend veel variëren. Er bestaan oneindig veel lekkere recepten die je thuis kan klaarmaken. Zoete zondes, snelle hapjes en lekkere gezonde gerechten. En nog handiger, als je even rondneust in de categorie ‘ontbijt & lunch‘ ga je al heel wat inspiratie vinden!
Maar er is ook slecht nieuws. Welja… slecht, dat is hoe je het bekijkt natuurlijk. Het slechte nieuws is dat je al dat lekkers nooit in een keer kan maken én zeker niet in je eentje kan opeten.
Broodje tonijn met witte bonenspread
Dit broodje maakte ik vorig jaar klaar voor de blog van VIJF, en sindsdien komt het wel vaker of tafel of in mijn lunchbox! Klinkt het je wat vreemd in de oren, bonen en tonijn? De combinatie is verrassend lekker. Benieuwd of dit broodje ook bij jullie in de smaak valt!
Tonijn
1 blik tonijn
1 el mayonaise
1 el fijngesneden bosui
Meng alle ingrediënten en kruid af met peper en zout.
Witte bonen spread
Klein blik witte bonen (200g)
1 sjalot
½ teentje look
2 el olijfolie
Mespunt rozemarijn
Peper en zout
- Snij de sjalot en de look in grove stukken
- Spoel de witte bonen met koud water
- Doe alle ingrediënten samen in je keukenmachine en pureer tot een romige spread
tip: Is de spread nog een beetje te droog? Voeg dan nog een beetje extra olijfolie toe voor extra smeuïgheid! - Kruid met rozemarijn, peper en zout
Afwerking
1 broodje / sandwich / dubbele boterham / toast
Salade
Radijsjes
- Smeer je broodje in met de witte bonenspread
- Beleg met enkele blaadjes salade
- Vul aan met een flinke schep tonijnsalade
- Werk af met enkele radijsjes
Weetje over de boontjes
Een interessant weetje over de witte bonen die je gebruikt in dit recept: ze zijn een superfood én #lekkervanbijons.
Wist je trouwens dat 2016 ‘Het jaar van de peulvrucht’ was? Een heel jaar lang stonden de peulvruchten in de kijker. En terecht! “Peulvruchten, eetbare gedroogde zaden van vlinderbloemige gewassen, zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen en aminozuren. Een kopje gekookte peulvruchten bevat meer dan de helft van de dagelijks behoefte aan vezels”, verduidelijkt het Belgische Peulvruchten Comité. “Als goedkoop voedsel met een laag vet- en hoog- vezel- en voedingsgehalte, spelen ze een belangrijke rol in de preventie en controle van diabetes en bloedarmoede en dragen ze bovendien bij tot de vermindering van hart- en vaatziekten.”
En zo maak je van je doordeweekse sandwich een fantastiwich!
x
Amylia
Net voor de 1e maal beide spreads gemaakt. Zaaaalig is die met bonen, vrees vanavond wel enkel broodje tonijnsla …
De rest zal al uitgelepeld zijn 😉
Hey Sofie
Ahhhh super om te lezen, bedankt! Hopelijk probeer je in de toekomst nog meer cookamealtjes uit! ❤️