Hittegolf 2.0
Het gaat weer lekker warm worden de komende dagen. >30 graden, dagen waarop je grote fysieke inspanning maar beter kan vermijden. En ook al is koken niet hetzelfde als een marathon lopen, ik heb op van die hele warme dagen meestal weinig zin om (lang) in de keuken te staan. Hoe zit dat bij jou?
Maar ook op warme dagen is het natuurlijk belangrijk om voedzaam te eten. Gerechtjes als dit Turks brood met hummus, salade van tomaat en feta zijn ideaal om het hoofd koel te houden. Een groot glas water en een fris glaasje wijn er bij, en de zwoele zomeravond kan beginnen!
Turks brood met hummus, salade van tomaat en feta
Voor 4 personen
1 blik kikkererwten
2 tenen look
1 tl tahin
Sap van 1/2 citroen
Snuifje komijn
2 sjalotten
Scheut sherryazijn
2 coeur de boeuftomaten
150 g kerstomaten
½ chilipeper
2 eetlepels ontpitte zwarte olijven
1 Turks brood of twee kleine Turkse broden*
1 tomaat
100g rucola
Verse basilicum
150 g feta
Olijfolie
Peper en zout
*De topping is voldoende voor het open beleggen van 1 groot of twee kleine broodjes.
- Spoel de kikkererwten onder koud water, laat uitlekken
- Doe ze samen met de look, de tahin, het citroensap , komijnpoeder en ongeveer 100 ml olijfolie in de blender en mix tot een gladde massa
- Proef en kruid bij met peper en zout
- Snij de sjalotten in ringen
- Doe ze in een mengkom en giet er een scheut sherryazijn over
- Snij de coeur de boeuf tomaten in plakjes en halveer de kerstomaten
- Voeg ze toe aan de sjalotten
- Marineer de tomatensalade met goede olijfolie, peper en zout
- Hak 1/2 chilipepertje fijn en meng onder de salade
- Voeg de zwarte olijven toe en schep om
- Snij het brood in twee
- Halveer de overgebleven tomaat en wrijf er het opengesneden brood mee in
- Wrijf het brood ook in met het tweede teentje look
- Besprenkel tenslotte met wat olijfolie
- Laat het brood kort grillen in de oven tot het goudbruin is
- Beleg de broodhelften met de hummus
- Dresseer er de tomatensalade en verkruimelde feta over
- Werk af met rucola en enkele blaadjes verse basilicum
De Zondag
Dit gerechtje maakte ik klaar voor De Zondag, naar het recept van lezeres Danielle (40) uit Nieuwerkerken. Toen ik haar belde voor een kort interview had ze net afscheid genomen van haar oma ‘mĂ©mĂ©’. Het werd een warm gesprek met een hele toffe madam, en een mooi interview dat ook een eerbetoon werd aan een belangrijke persoon voor Danielle. (Lees het interview onder de foto)
“Het is dankzij drie mannen dat ik nu zo graag kook”, vertelt ze al lachend, “Jamie Oliver, Jeroen Meus… en mijn eigen man!”. Ondertussen geeft ze haar eigen twist aan recepten en is met het gezin het weekmenu samenstellen één van haar leukste momenten van de week. Danielle: “Ik vind het zo gezellig om samen te kiezen wat we die week zullen eten… en aangezien dit Turks brood met hummus, salade van tomaat en feta tijdens de zomermaanden regelmatig op ons menu staat… hoop ik de lezers van De Zondag hier ook mee te inspireren!”
“Het is voor mij vandaag exta bijzonder om in de krant te staan”, vertelt Danielle, “eerder deze week namen we afscheid van onze lieve mémé, mijn grootmoeder. We beleefden ongelooflijk veel mooie momenten samen. Zij leerde mij te genieten van alle kleine gelukjes… en dat zal ik natuurlijk ook blijven doen, met mémé in mijn gedachten!”.
Good to know: Als ik me niet vergis was de grote meneer Meus ook haar inspiratie voor dit lekkere recept. Het originele recept kan je hier terugvinden.
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!