Eenvoud smaakt: slechts 5 ingrediënten
Kruimeldeeg, ricotta, zeste van citroen, verse tuinkruiden en tomaten… dat zijn de 5 hoofdingrediënten van deze taart. Voeg daar dan nog een beetje peper en zout en olijfolie aan toe en je bakt in no-time deze zalige tomaten galette. Je zal zien, eenvoud smaakt écht echt heerlijk. Het eindresultaat hangt natuurlijk grotendeels af van de keuze van je ingrediënten. Want wat is hét allerbelangrijkste? De kwaliteit van de producten die je gebruikt! Altijd eigenlijk, maar zéker als je een recept maakt met zo weinig ingrediënten.
En dus ging ik voor een bio citroen, verse kruiden (recht uit onze tuin en die van de buren) en als ster van deze tomatengalette: heerlijke Honingtomaten®. De naam van dit tomatenras spreekt voor zich: deze ttros-cherry tomaten zijn honingzoet. Bovendien hebben ze een stevige bite, wat ideaal is voor deze tomatengalette. Oh, en last but not least hebben deze Honingtomaten® ook nog eens een kleine voetafdruk, want ze worden dicht bij huis gekweekt, in de serres van Looye Kwekers in Nederland.
Voor wie nu ook benieuwd is naar deze premium tomaten heb ik goed nieuws: Honingtomaten® zijn verkrijgbaar bij Delhaize, Carrefour en de lokale groentespeciaalzaak in de buurt. Nieuwsgierig naar de meest dichtstbijzijnde locatie? Check het hier!
Heerlijke ingrediënten in huis? ✓
10 minuutjes tijd voor de voorbereidingen? ✓
Half uurtje geduld voor tijdens het bakken? ✓
Ok dan, let’s get cooking!
Tomatengalette
Lunchrecept voor 4 personen
250 g ricotta
Zeste van 1 citroen
Handvol verse basicilum en peterselie
1 kruimeldeeg (kant-en-klaar)
400 g tomaten (in mijn geval: 200 g Honingtomaten® en 200g JOYN tomaten)
Olijfolie
Peper en zout
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Hak de kruiden fijn
- Meng de ricotta met de fijngehakte kruiden, zeste van citroen en een eetlepel olijfolie
- Kruid met peper en zout
- Was de tomaten en snij ze in stukken
Tip: snij ze niet allemaal gelijk, maar sommigen in partjes en anderen in schijven. Laat eventueel zelfs een kerstomaatje in zijn geheel.
Dit zorgt voor een mooi effect op je galette! - Rol het kruimeldeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat
- Schep het ricottamengsel in het midden van het deeg, laat ongeveer 4 cm rand vrij
- Verdeel de tomaten over het ricottamengsel
- Vouw nu de randen van het deeg naar binnen
- Bestrijk de randen met een losgeklopt ei en bestrooi met nigellazaad (optioneel)
- Zet de galette 30-35 minuten in de oven en bak goudbruin
- Werk af met een streepje olijfolie en verse kruiden
Tip: Zoetebekjes kunnen de galette afwerken met een heel klein beetje honing!
Collegaatjes uitdagen is plezant!
Omdat ik er zeker van ben dat ik niet de enige ben die gaat voor eenvoud en kwaliteit daagde ik via instagram mijn lieve blog-collega’s Yentl (@yentlkeuppens), Bart (@Roeckiesworld) en Celien (@healthyhabitscelien) uit om ook een tomaten-recept met deze Honingtomaten® te maken met maximum 5 ingrediënten. Spannend!
Geniet geniet geniet!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Honingzoete samenwerking met Looye Kwekers.
Meer informatie? Neem een kijkje op: https://www.looye.com/