Hippe toast
Zoete aardappel is al een tijdje een erg geliefd ingrediënt, en wie regelmatig op Pinterest of instagram rondneust heeft al talloze varianten van deze gezonde toast zien voorbij komen. Met zoet of zout beleg, als ontbijt of lunch,… Je leest het goed; na de toast met avocado is deze toast van zoete aardappel een echte hit! Aan iedereen die dus zijn populariteit op social media de hoogte in wil jagen: dit is je kans. Haha, just kidding hé!
Voor mij is deze toast vooral weer een extra manier om veel lekkere groenten te eten, en bovendien een leuke afwisseling van brood bij de lunch. Je kan de toast koud eten (en hem dus op voorhand maken) maar het lekkerst vind ik dit gezonde ’toastje’ als het net uit de broodrooster komt. Nog warm en lekker krokant. Snel beleggen dan en smullen maar!
Kalkoenspek van Dindesse
Je las: “Toast van zoete aardappel met kalkoenspek”, en je dacht waarschijnlijk “Kalkoeeeeeeenspek?”. Logisch, want het is een vrij nieuw product in de winkelrekken. Ik mocht het spek van Dindesse testen, zowel de reepjes als het ontbijtspek, en dat is me erg goed bevallen, een lekkere ontdekking!
Het is spek, zoals je dat altijd gegeten hebt, maar dan van kalkoen. Het magere spek (jaja, zo’n 70% minder vet dan gewoon spek!) is heel lekker van smaak en heeft een aangename structuur. Kalkoenspek kan je bovendien, net zoals gewoon spek, echt eindeloos combineren. Ik kocht dit kalkoenspek van Dindesse bij de Carrefour om de hoek, maar het is ook verkrijgbaar bij oa Colruyt, Albert Heijn en Spar!
Ik zou zeggen: kruip achter de kookpotten en ga aan de slag met dit lekkere spek!
Toast van zoete aardappel met kalkoenspek
Lunch voor 2:
1 avocado
1/2 tl sumac
sap van 1/2 citroen
100 g gekookte kikkererwten (blik)
1 grote zoete aardappel
70 g kalkoenspek reepjes van Dindesse
Scheutje olijfolie
Afwerking: Peper van de molen, straaltje olijfolie en rucola
- Snij de avocado overlangs in tweeën
- Verwijder de pit en schep het rijpe vruchtvlees met een lepel uit de schil, plet het met een vork
- Voeg het citroensap, de kikkererwten en sumac toe
- Schep om, proef en kruid eventueel bij met peper en zout
- Was de zoete aardappel grondig (je kan hem evt ook schillen)
- Snij de zoete aardappel in 6 plakjes (of meer, sneetjes van ongeveer 1 cm dik)
- Stop de plakjes in de broodrooster op de hoogste stand
- Toast twee à drie keer tot de zoete aardappel zacht is vanbinnen, en krokant langs buiten
- Bak ondertussen de spekreepjes aan in een scheutje olijfolie tot ze krokant zijn
- Beleg de zoete aardappeltoast met het avocado-mengsel en de gebakken spekjes
- Werk af met een draai peper van de molen, een straaltje olijfolie en enkele blaadjes rucola
Benieuwd naar jullie creaties!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
—————————————————–
Blogpost in samenwerking met Dindesse
.
Geserveerd op een mooie serveerplank van Andersen,
gekocht bij YD Nordic House (echt dé mooiste winkel van Gent en omstreken!)
Het bestek en potje op de achtergrond zijn van Serax!
Kalkoenspek, ik heb er nog nooit van gehoord,. Het ziet er in ieder geval erg lekker uit! Zoete aardappel heb ik ook nog nooit gehad, maar dat zou ik weleens willen proberen.
Oh ik krijg hier direct trek van. Wat heerlijk allemaal zeg! Kan je dit voor mij maken? 🙂
ziet er echt heel lekker uit, maar dan wel zonder de avocado!
Eventueel met hummus?
Wat klinkt dit als een lekker recept. Mijn kids vinden zoete aardappel heel lekker, dus deze creatie ga ik zeker eens proberen.
Benieuwd of het in de smaak zal vallen, bedankt Debby!
Oh deze vind ik lekker! Ik ben gek op zoete aardappel en heb hier thuis nog heel veel liggen. Ik weet wat ik vanmiddag ga maken 🙂
Wat een leuk recept. Ik ga hem onthouden, lijkt me leuk als voorgerecht een keer.