Back to the rush
Voor heel wat mensen is, na een deugddoende vakantie, de rush op weekdagen weer begonnen. Iedereen op tijd klaar krijgen om ’s ochtends te vertrekken, goed doorwerken om toch niet al te laat terug thuis te zijn om dan te zorgen voor een fatsoenlijke maaltijd en weer iedereen op tijd fris gewassen in bed te krijgen. Jup, I feel you. En toch blijf ik er van overtuigd dat je, mits een beetje planning, een haalbaar gezond weekmenu kan samenstellen (en klaarmaken) zonder kant-en-klare gerechten of afhaalkost.
Hier serveer ik vooral klassiekers (wortelpuree met een hamburger, spaghetti, een kokoscurry met rijst,…), ovenschotels en andere eenvoudige gerechten. Ik kook dus elke dag, Want vers koken voor mijn gezin vind ik echt belangrijk. En oh, nog belangrijker vind ik het om ook samen te eten en gezellig te tafelen.
Mijn zwak punt? Koken voor mezelf als Dimitri niet thuis is… Gelukkig zijn er dan zo van die supersnelle gerechtjes als deze Mediterraanse croque. De combinatie van de tomatenpuree met mozzarella, Prosciutto di Carpegna BOB en verse kruiden is echt helemaal yummie. De ideale snelle hap! En aangezien Dimitri geen kaas eet ook nog eens ideaal home alone food!
Voor je aan de slag gaat, nog een paar tips:
- Deze croque serveer je als lunch of licht avondmaal, maar is ook een ideaal hapje!
- Liever veggie? Ook zonder de ham smaakt deze mediterraanse croque heerlijk!
- Heerlijk met een originele, frisse salade van tomaat, rode ui, munt en granaatappelpitjes.
Mediterraanse croque
Per persoon
2 grote sneden brood
1 el tomatenpuree (Ik gebruikte de Pomo e Legumi van Elvea, smaakbommetje!)
Gedroogde oregano
½ bol mozzarella
½ rode ui, in ringen
ÂĽ gele paprika
2 plakjes Prosciutto di Carpegna BOB (of andere gedroogde ham)
Verse basilicum
Olijfolie
- Smeer het brood in met een laagje tomatenpuree
- Kruid met oregano
- Snij de mozzarella in plakjes, de rode ui in ringen en de paprika in dunne reepjes
- Beleg het brood nu met de mozzarella, rode ui, paprika, ham en verse basilicum
- Bestrijk boven- en onderzijde van het belegde brood met olijfolie
- Bak de croque goudbruin tussen een grill of in een pan tot de kaas begint te smelten
- Serveer met een frisse salade
Geniet er van!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!
De Zondag
Dit gerechtje maakte ik klaar voor De Zondag, naar het recept van lezeres Krista (56) uit Zonhoven. Wanneer ik haar opbel voor een interview komt ze net uit de tuin gelopen: “Wij hebben een grote groentetuin met een serre. Daarin kweken we onder andere paprika, tomaten, courgettes, prei, wortelen en verse kruiden. Daar kruipt veel tijd in… maar het zorgt er wel voor dat we altijd kunnen genieten van lekkere verse ingrediënten. Zo maakte ik pas nog 42 liter passata en verschillende soorten confituur. Goed voor het hele jaar!”
“Na een drukke (warme) werkdag moet koken voor mij vooral snel, lekker en gezond zijn”, vertelt Krista. “Deze croque is net om die redenen één van onze favoriete gerechten tijdens de zomermaanden. Het is een originele, mediterraanse variant op de klassieke “kaas & hesp”-croque.”
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!