Visje van bij ons
De zeetong is een delicatesse die het hele jaar verkrijgbaar is maar op zijn best is tussen de maanden juni en december, nu dus! Ongeveer één derde van de zeetong wordt opgevist in de Noordzee, het is dus een duurzaam visje #lekkervanbijons. Zeetong is geen erg goedkope vis, maar je krijgt er een heerlijke smaak voor in de plaats!
Nu, qua smaak… Zeetong is, vind ik, een heel lekkere vis met een stevig maar ook echt sappig visvlees. Heel waarschijnlijk heb je al wel eens ‘sole meunière’ gegeten, de bekendste bereidingswijze van de zeetong. Maar je kan ook heel wat andere kanten uit met deze lekkere vis. Denk bijvoorbeeld aan risotto met zeetong, tongrolletjes met zeetong of een simpele zeetong met broccolipuree en zeekraal.
Uit een enquête bij 5000 Belgische gezinnen blijft dat slechts 10% van de Belgen zeetong koopt, gemiddeld 3 keer per jaar. Geef toe dat is toch best weinig? Bovendien gebeurt 40% van de consumptie van zeetong in restaurants, bij vrienden of familie, op het werk of elders. (bron: Onderzoek VLAM). Misssschhhhieeeeeen eten we met zijn allen weinig zeetong omdat het ‘moeilijk te bereiden’ lijkt? Toch valt dat véél beter mee dan je denkt, probeer bijvoorbeeld dit lekkere gerechtje eens!
Zeetong met broccolipuree en zeekraal
Ingrediënten voor 4 personen:
2 broccoli
4 zeetongen
15 tal kerstomaatjes
4 ansjovisfilets
3 el fijngehakte peterselie
200 g zeekraal
2 el geroosterde amandelschilfers
Olijfolie
boter
Peper en zout
- Snij de broccoli in roosjes. De stengels kunnen ook, als ze wat hard zijn, schil je ze best eerst.
- Kook de broccoli gaar in gezouten water.
- Giet de broccoli af en laat schrikken onder koud water.
- Pureer de broccoli met een stamper, voeg wat olijfolie toe om het smeuïger te maken, kruid met peper en zout.
- Kruid de zeetongen langs beide kanten met peper en zout.
- Verwarm een klont boter in een grote bakpan op een matig vuur.
- Bak de zeetongen in zo’n 2 à 3 minuten gaar.
- Leg de zeetongen op een warm bord terwijl je de dressing maakt.
- Halveer de tomaatjes en snij de ansjovis heel fijn.
- Voeg ze samen met 2 el boter toe aan de pan waarin je de zeetongen hebt gebakken.
- Laat de dressing kort pruttelen, proef en kruid eventueel bij
- Stoof de zeekraal kort in aan in een pan met wat olijfolie
- Serveer de zeetong op een bedje van broccolipuree en werk af met de lekkere dressing, het zeekraal en geroosterde amandelschilfers
#zondagsekost
Dit lekkere gerechtje maakte ik klaar in het kader van #zondagsekost. Speciaal voor ‘De Zondag’ maak ik elke week de favoriete zondagse kost van een lezer klaar. Dat lekkere gerecht verschijnt dan met een foto (van het gerecht én de lezer) in de krant. Leuk toch? Dit receptje is er een van Karine uit Lebbeke. Deze creatieve hobbykok deelt haar lekkere creaties op haar instagrampagina!
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Stuur je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Geniet er van!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Lekker ga ik zeker een keer maken
Leuk Naomi! Laat me gerust weten of het dan gesmaakt heeft 😉
Dit ziet er echt lekker uit! Ik ben gek op vis en broccoli, dus leuk dat dat hier zo gecombineerd is. Ik krijg zo wel veel te veel gerechten op mijn lijstje ‘nog te maken’ haha
Oeps! Ik hoor het alvast graag als je een cookamealtje hebt klaargemaakt!
Klinkt heerlijk! Wij eten tong (of schol) altijd gebakken met rijst met boter en suiker 😀 (Urk 😉 )
Dit is echt zo’n gerecht dat hier heel erg in de smaak zou vallen 🙂 misschien toch eens klaarmaken, na de zomer…
Hoi Anja, ze zeetongen zijn het lekkerst deze maanden dus aarzel niet om ze eens klaar te maken!
o dit gerechtje viel me onmiddellijk op. als ik terug ben van vakantie wil ik deze zeker eens zelf maken. Bedankt voor de tip
leuk om te lezen Kristina!