Stoef-recept
Dit zalmhaasje met korstje van esdoornsiroop is echt mijn stoef-recept. (Kleine vertaling voor de NL-lerzers: stoeffen is dialect voor opscheppen of pochen) Waarom? Eerst en vooral omdat het echt zo zo lekker is. Het krokante gekruide korstje geeft een originele en indrukwekkende toets aan de zalm!
Wanneer ik dit gerecht serveer tijdens een etentje zijn de reacties al telkens super enthousiast geweest. Het grootste compliment kreeg ik van vrienden met een (kei goei!) restaurant: “Dit is de lekkerste zalm die ik ooit gegeten heb”. Van zo’n woorden gaan natuurlijk mijn hobbykok-ogen extra fonkelen. En daarnaast heb ik goed nieuws: dit zalmhaasje met korstje van esdoornsiroop is niet alleen mega lekker, het is ook ontzettend eenvoudig gerecht. En dus… jij kan dit heerlijke gerecht ook zonder moeite thuis klaarmaken! Op een kwartiertje staat dit cookamealtje op tafel. En de bijgerechten kan je op voorhand voorbereiden. Ideaaaaaaal!
Eenvoudig te bereiden en een beperkte ingrediëntenlijst… Het zal je dus niet verbazen dat de kwaliteit van je ingrediënten in dit recept echt ontzettend belangrijk zijn. Met in het bijzonder de kwaliteit van je zalmhaasje. Ga voor het beste van het beste, kies het neusje van de zalm…
Het neusje van de zalm
Wist je dat je niet enkel op restaurant of in een gespecialiseerde viswinkel top kwaliteit zalm kan kopen? Ik ging voor dit cookamealtje op zoek naar het neusje van de zalm en kwam terecht bij zalmproducent MOWI. De Atlantische zalm van MOWI vind je gewoon bij Colruyt, Spar en Okay. En goed nieuws, de zalm van MOWI is niet alleen heerlijk… hij heeft ook een ASC-label. Iets wat ik zelf wel erg belangrijk vind…
Een, ASC-label, wasda?
Aquaculture Stewardship Council (ASC) is een internationaal label voor duurzame kweekvis, opgericht in 2010 door het WWF. Concreet garandeert dit onafhankelijke label dat de vis geproduceerd is met respect voor de dieren, voor het milieu milieu en dat in goede arbeidsomstandigheden. Dat label krijg je natuurlijk niet zo maar… Ik ging op zoek naar meer info en had een leuk gesprek met de super enthousiaste Mario die bij MOWI werkt.
3 leuke weetjes:
- Locatie van de visfarms: Noorse fjorden met hun helder, ijskoud en sterk stromend water
- De MOWI PURE Baron zalm is minstens 2 jaar oud als hij uit het zuivere Noorse water gehaald wordt
- Met de QR-code op de verpakking kan je de zalm die jij kocht helemaal traceren
Klaar voor de pan/oven/BBQ…
Ik gebruikte voor dit recept de MOWI PURE Baron, een zalmhaasjefilet van adel zeg maar. Handgesneden zalmhaasjes met een vaste structuur, zonder vel. Ideaal en ‘kant en klaar’ voor deze bereiding.
Zalmhaasje met korstje van esdoornsiroop
4 personen
4 MOWI PURE Baron zalmhaasjes (4 x ± 220g)
1 el cayennepeper
1 el paprikapoeder
1 tl rietsuiker
½ tl zout
3 el esdoornsiroop
- Verwarm je oven voor op 200°C
- Bekleed je bakplaat met bakpapier en smeer in met een beetje olijfolie (je kan ook een ovenschaal gebruiken)
- Schik de zalmhaasjes op de bakplaat
- Meng het cayennepeper met het paprikapoeder, de suiker en het zout
- Verdeel de kruidenmengeling over de zalmfilets
- Plaats de zalmhaasjes 6 à 9 minuten in de oven, afhankelijk van hoe dik ze zijn
- Haal de zalmhaasjes uit de oven en smeer ze in met een laag esdoornsiroop
- Zet de oven op grillstand en plaats de zalmhaasjes 2 minuten terug in de oven
Quinoa met erwten en verse kruiden
Tip: Bereid de quinoa op voorhand, aangezien de zalmhaasjes er snel klaar zijn. Dit bijgerecht is zowel warm als koud heel lekker.
150 g quinoa (ik gebruik liefst tricolore)
250 à 300 g erwten (diepvries)
Handvol verse basilicum en peterselie
50 g amandelen, fijngehakt
Optioneel: handvol babyspinazie
Dressing: sap van 1 citroen, 75 ml olijfolie, 2 el honing, peper en zout
- Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking
- Giet de quinoa af en voeg de erwten toe
- Schep de amandelen door de quinoa
- Voeg ook de kruiden toe en schep om (optioneel: voeg ook de babyspinazie toe)
- Meng alle ingrediënten voor de dressing
- Giet net voor het serveren de dressing bij de quinoa salade
Lekker extraatje: erwtencrème
100 g erwten (diepvries)
water
1 el citroensap
peper en zout
- Blancheer de erwten ongeveer 3 minuten in gezouten water
- Pureer ze met je staafmixer (of in een blender) met een beetje water en het citroensap
- Voeg water toe tot je de gewenste consistentie bereikt hebt
- Proef en kruid bij met peper en zout
Geniet van deze lekkere zalm
mer korstje van esdoornsiroop!
x
Amylia
Ps: Test je deze zalige zalm of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal, @cookameal
of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Recept in samenwerking met Mowi
inderdaad heerlijk voor op warme dagen zoals vandaag! ben sowieso dol op zalm 🙂
Bedankt, ik hoop dat je een keertje aan het testen gaat 😉
Dat ziet er goed uit! Ik marineer een zalmmoot vaak met iets van soja, gember en knoflook, maar deze sla ik ook even op!
Mmmm, klinkt ook goed!Leuk je op mijn blog te mogen verwelkomen Thomas!
ziet er heel goed uit, ik heb ook nergens zin in
Nergens zin in? Gohhhh dat zou ik nu niet zeggen 🙂
Hmmm Maple sirop!
Mijn man brengt dat altijd mee van Canada als hij daar voor zijn werk is geweest. Ideaal om het eens uit de kast te halen hiervoor!
Ah voila sé!
Oooh dat ziet er heerlijk uit zeg! Dat ga ik zeker eens maken 🙂
Leuk om te lezen!
Mmm ziet er heel goed uit! Ik eet zelf heel weinig vis misschien moet ik deze maar is gaan na maken en proberen! De salade die er bij ligt ziet er lekker uit
Dat ziet er heel erg lekker uit. Nooit bedacht om esdoornstroop op zalm te doen. Ik ga het zeker eens uitproberen
Ben zelf meer van de gerookte zalm, maar dit ziet er echt heerlijk uit.
Het ziet er erg lekker uit, ik denk dat ik dit wel eens voor mijzelf ga maken x
Dit klinkt lekker en vooral makkelijk! Ik ga hem onthouden voor dit weekend denk ik!
Leuk, keep me posted 😉
Dat is echt een heel erg zomers gerecht, die komt op mijn to do list
Jippieee, dat lees ik graag!
Dat ziet er heerlijk uit en ook als iets dat ik zelf zou kunnen maken ☺️
Ik ben dol op zalm, dus ik ga dit eens proberen.
leuk om te lezen! ik krijg heel veel berichtjes van mensen die het hebben uitgetest… en iedereen is happy! Ik ben benieuwd wat je er van zal denken!
hmmm dat ziet er heel erg lekker uit! Een leuke tip voor mijn slaatjes voor volgende week. 😉
Ooh top! Al heel wat mensen hebben dit receptje al getest… héél leuk om te zien!
Wauw, inderdaad een stoef-recept! Eerst maar even voor ons uitgeprobeerd, maar als er binnenkort weet gasten mogen komen eten, komt dit zeker eens op het menu, echt overheerlijk! Die kleur ook, zo mooi! En de zalm van Mowi is ook een ontdekking, fijn, zo’n label!