Pide, wazda?
Nog nooit van Tukse pide gehoord? Wel, een pide is een pizza met Turkse flair. Een gelijkaardig basisdeeg, maar een andere vorm. Verder is de basis van Pide zonder tomatensaus maar met heerlijke mediterrane smaken en kruiden.
Ik ben helemaal gek op dit receptje. Het kwam binnen in mijn mailbox van Zondagse kost. Uit deze mailbox kies ik wekelijks een gerechtje maak dat ik test en fotografeer. Nadien verschijnt het dan, met trotse lezer, in De Zondag, de gratis krant die je elke zondag bij je favoriete bakker kan terugvinden. De trotse lezer van dienst was Gunther, en die vertelde mij het volgende “De Sleepstraat zal bij menig student en inwoner van Gent een belletje doen rinkelen en het water in de mond doen komen.Toen ik er jaren geleden voor de eerste keer pide proefde kwam dit gerecht meteen bij mij favorieten te staan. Een Turkse collega gaf me het familierecept om de perfecte basissaus te maken. Zondagochtend maak ik het deeg en de topping en ondertussen geniet ik van een lekkere kop sterke espresso.”.
Ik stel voor dat we of met zijn allen op zondag bij Gunther gaan proeven
of dat we gewoon met zijn allen dit lekkere gerechtje klaarmaken!
Turkse Pide (4 personen – 4 pide)
Deeg
500 g bloem
20 g suiker
20 g verse gist
20 g zout
300 ml lauwwarm water
Saus
200 gr feta
2 eieren
2 el yoghurt
3 el melk
½ tl komijnpoeder
Peper en zout
Garnering (naar smaak)
Stukjes paprika
(Turkse) salami
Champignons
Gemalen kaas
Extra: Arachideolie
- Los de verse gist met de suiker op in het water
- Strooi de bloem en het zout uit op je werkblad en maak een kuiltje
- Giet het gistmengsel bij de bloem
- Kneed het mengsel tot een glad deeg
- Rol het deel tot een bol en dek het af met een schone keukenhanddoek.
- Laat minstens drie uur rijzen
- Mix voor de saus de feta met de yoghurt, melk, eieren en het komijnpoeder
- Kruid de saus naar smaak met peper en zout
- Verwarm je oven op 200°C
- Kneed het pide-deeg nog even door en verdeel het in vier stukken
- Bestuif je werkblad met bloem en rol elk stuk uit tot een lange dunne ovale lap
- Bestrijk de pizza met de saus, zorg ervoor dat je langs de randen een centimeter ruimte overlaat
- Beleg de pide met de gewenste garnering, eindig met een laagje kaas
- Vouw de randen van het pide-deeg naar binnen en smeer de bovenkant in met een laagje olie
- Bak de pides in 10 Ã 15 minuten gaar
- Serveer met een frisse salade, en looksaus natuurlijk
En… wie gaat er mee aan de pide?!
#foodbringspeopletogether
Gunther stuurde mij na publicatie van zijn recept volgend berichtje:
Dag Amylia,
Er zijn veel leuke reacties geweest maar de bijzonderste was van mijn bevriende Turkse bakker uit onze straat. Hij voelde zich vereerd dat zijn Belgische vriend de Turkse pide verkoos als favoriete zondagse kost 🙂
Â
Een prachtige foto trouwens!
Â
Groetjes
Gunther
Wat is het toch ongelooflijk leuk en geweldig hoe eten verschillende culturen kan samenbrengen. Samen eten is niet voor niets in veel culturen een gebaar van gastvrijheid. Ik hoop dan ook dat jij, ja jij lieve lezer, samen met familie of vrienden zal genieten van dit heerlijke Turkse gerecht!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Ik! Ik doe mee! Haha ziet er heel erg lekker uit. Zeker een receptje om te onthouden!
doen doen doen #pictureoritdidnthappen
Suuuperlekker! Helemaal zin om het te maken nu. Leuk artikel!
Bedankt en ik zou zeggen… DOEN!
Dat ziet er heel erg lekker uit! Turks eten/brood is meestal wel goed! 😉
Het is echt waar heeeeerlijk!
Ohh dit ziet er zo lekker uit. Net gegeten, maar krijg alweer trek! Ik ga het eens proberen!
Dit ziet er wel echt heerlijk uit. Turks eten is altijd goed 😉
Hij ziet er echt verrukkelijk uit. Ik houd van dit soort gerechten. Dank voor het recept!
dat klinkt super lekker, echt een recept om even te onthouden. Leuk voor de feestdagen ook
Oh heerlijk zeg! Hier zou ik zo elke dag een van willen maken haha