Feesten met Belgische producten
Deze feestdagen probeer ik meer dan ooit gerechten te serveren met Belgische ingrediënten. Want ja ook onze landbouwers, ambachtslieden en producenten hebben het dit jaar heel moeilijk. Gelukkig heeft ons landje heel wat lekkers te bieden. Deze tataki van kalfshaasje met witloofsalade en aardappelkrokantje mag dan wel lekker exotisch klinken, de ingrediënten zijn op en top Belgisch.
Oh en ook het recept heeft een Belgische oorsprong. Ik leerde het maken tijdens een kookworkshop gegeven door Francesca Sterckx van Mistinguett in Aarschot. Het thema van de avond? Europees kalfsvlees. Ideaal, want ik ben gek op kalfsvlees! En jij? Tijdens deze workshop gingen we dus (digitaal!) aan de slag met verschillende stukjes van dit fijne vlees. Dit gerechtje was voor mij de ster van de avond, yummmmm! Oh, en ook de andere gerechtjes van die avond waren heel lekker, moest je dus op zoek zijn naar nog meer inspiratie voor kalfsvlees-recepten, neem dan zeker een kijkje op www.gekopkalfsvlees.be
Wel, nu is het aan jou om aan de slag te gaan. Hop, langs de beenhouwerij voor een lekker stukje kalf!
Tataki van kalfshaasje met witloofsalade en aardappelkrokantje
Hapje/voorgerecht voor 4 personen
200 g kalfshaasje
2 bloemige aardappelen
2 el mayonaise
2 takjes dragon
Azijn
Mosterd
1 stronk witloof
Peper en zout
Boter
Olijfolie
- Verwarm je oven voor op 200°C
- Laat een klontje boter smelten in een pan
- Kruid het kalfsvlees en bak het rondom bruin in de boter
- Leg het vlees op een bord en plaats het in de vriezer
(Zo kan je het nadien fijner snijden, een half uurtje is voldoende!) - Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water
- Giet de aardappelen af en brokkel ze fijn
- Bak ze kort bruin in een klontje boter
- Verdeel de aardappelen in de ovenschotel en laat ze verder krokant worden in de voorverwarmde oven
- Pluk de blaadjes dragon van de takjes en hak fijn
- Meng de dragon onder de mayonaise en voeg naar smaak azijn en mosterd to
(tip: start met 1 tl van elk) - Proef en kruid bij met peper en zout
- Halveer het witloof in de lengte en verwijder de harde kern, snij het in fijne reepjes
- Meng de reepjes witloof in een kom met olijfolie, peper en zout
- Haal het vlees uit de vriezer en snij het in heel fijne plakjes
- Schep een lepeltje bearnaise-mayonaise op een bordje
- Verdeel hierop het vlees, een hoopje van het witloof en krokante aardappelen
- Werk af met een draai peper van de molen
Dress(eer) to impress
Tijdens de feestdagen doen we allemaal van “dress to impress”, maar in dit geval is het eerder ‘dresseer to impress’. Dit eenvoudige gerechtje kan je heel snel super fancy en feestelijk presenteren. Het begint natuurlijk bij mooie bordjes… Oh ik wist direct op welke borden ik dit voorgerecht zou serveren. Sinds kort heeft Sergio Herman een nieuwe collectie tableware (servies dus) bij Belgisch designlabel Serax. De collectie, die de naam Inku kreeg is magnifiek. Subtiel en toch heel bijzonder.
Goed, vanaf je bordjes gekozen hebt is het heel simpel. ‘Teken’ met de bearnaise-mayonaise een cirkel op het bord. Schik daarop de tataki en vervolgens ook de witloofsalade en enkele aardappelkrokantjes. Afwerken met verse peterselie en een draai peper van de molen en dit gerechtje is helemaal klaar op de show te stelen op tafel!
Laat het smaken!
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
————————————————————————————–