Stoofpotjes for the win
Ze zijn favoriet in vele gezinnen: stoofpotjes. De bereiding is (meestal) erg eenvoudig… Pure ingrediënten die je allemaal samen de pan in zwiert en laat pruttelen. Zonder veel poespas tover je zo een heerlijke maaltijd op tafel.
Stoofpotjes zijn heerlijk doordeweeks. Want ze zijn niet enkel eenvoudig te bereiden maar ook ideaal ook om vooraf al klaar te maken. Zo moet je na de dagelijkse werk/school/hobby rush gewoon nog maar even je vers gemaakte maaltijd opwarmen. Maar ook als je een etentje organiseert is een stoofpotje een ideale keuze. Niets heerlijker dan een grote pot op tafel zetten en je tafelgenoten bedienen terwijl de bijgerechten de tafel rond gaan. (Valt het op dat ik er naar uit kijk? Nog even doorbijten en dan kunnen we hopelijk weer al onze vrienden rond de tafel verzamelen!)Â
Ik ben heel benieuwd of jullie ook zo gek zijn op stoofpotjes en natuurlijk helemaal benieuwd of jullie ook zo zullen genieten van dit stoofpotje met kip en paprika!
Serveertip: Zoals ik al zei hou ik er van om gewoon de pot op tafel te zetten bij dit soort gerechten. Een mooie pot of pan dan welteverstaan! De prachtige braadpan op de foto is er eentje uit de collectie van Sergio Herman voor Serax.Â
Stoofpotje met kip en paprika
voor 4 personen
2 kippenbillen (Grote eters of kleine kippenbillen? Reken dan een gerust eentje per persoon!)
2 kippenborstfilets
1 ui
2 teentjes look
2 el paprikapoeder
1 el bloem
250 ml kippenbouillon
2 rode paprika
4 tomaten
100 ml zure room
4 el verse platte peterselie, fijngesneden
2 el olijfolie
boter
Peper & zout
- Kruid de kip met peper en zout
- Verwarm olijfolie in een stoofpot/ pan met dikke bodem
- Bruin de kip rondom
- Versnipper ondertussen de ui en de look
- Snij de paprika in repen van ongeveer 1 cm
tip: heb je een gevoelige maag, schil de paprika dan even - Haal de kip uit de stoofpot en zet opzij
- Stoof nu in diezelfde pan ui en look in een beetje boter
- Voeg het paprikapoeder en de bloem toe aan de pan, roer om
- Giet de kippenbouillon al roerend bij deze ‘roux’
- Doe de kortgebakken kip bij de saus
- Voeg ½ van de peterselie toe aan de saus
- Voeg de stukjes paprika toe
- Snij de tomaten ondertussen blokjes en voeg ze toe aan de saus
- Laat het stoofpotje nu een uurtje zachtjes pruttelen
- Roer net voor het serveren de zure room en de resterende peterselie door de saus
Heerlijk met aardappelen of rijst.
Om je vingers bij af te likken!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Het is de derde keer dat ik dit heerlijke cookamealtje fotografeer, een kleine terugblik:
Februari 2014
Maart 2017
Januari 2021
Ziet er heerlijk uit op de foto! Straks al eens klaarmaken om morgen op te eten! (want vanavond BBQ ;)).
Oooh leuk! Ik ben al benieuwd naar het resultaat! Geniet van de bbq vanavond!
Wij hebben deze stoofschotel al 2 keer gemaakt. We vinden het superlekker en gemakkelijk te maken. Volgende week staat het terug op het menu. Bedankt voor het recept
Doet me veel plezier dat te lezen Linda, dankjewel!
Superlekker (mits wat aanpassingen: extra courgette en gewone room ipv zure room omdat ik dat niet in huis had). De overschot neem ik morgen mee naar mijn oma ;).
Is inderdaad heerlijk, dit is van oorsprong (hier met wat aanpassingen) een traditioneel hongaars gerecht. Maak dit al veeele jaren, steeds met grote bijval bij al onze gasten.
Hoi Magda, oh wat leuk om te weten dat het van oorsprong Russisch is! En natuurlijk ook fijn je te mogen verwelkomen op Cookameal. Hopelijk kan ik je inspireren!
Ik had te veel kip in de pot gedaan en kon het geheel maar moeilijk roeren. Gevolg: een deel was aangebrand en gaf die smaak door aan de rest van de saus. ’s Avonds de rest opgegeten en de saus was veel beter geworden, zelfs de verbrande smaak viel niet meer op. Ik ga het zeker nog eens maken, in een grotere pot. Heb ook gewone room gebruikt ipv zure room.
In uw ingrediëntenlijstje wordt boter vermeld, doch in de bereidingswijze kom ik deze niet tegen? Moet deze toegevoegd worden ná het bruinen van de kip bij het bakken van de ui en de look?
Hoi Joke! bedankt voor je terechte opmerking, ik pas het aan!
Wat eet je erbij? Rijst, pasta, brood?
hoi Kelly, kan allemaal! Hier favoriet met rijst 😉
hallo, even een vraagje:
zou je dit met frietjes ook kunnen eten?
Ik had er graag nog wat groenten bij gegeven (is voor op kerstdag)
Wat zou je hiervoor prefereren?
hopend op een vlugge reactie ,
greet
Hoi Greet! kan zéker en vast ook met fietjes of kroketjes! Als je er groenten bijgeeft zou ik kiezen voor enkele salades ‘on the side’. Zo kan iedereen naar wens aanvullen! Smakelijk!
Dit is het tweede gerecht dat we maken van deze blog. Lekker gerecht! Van genoten! We hebben de zachte paprika poeder gebruikt in combinatie met 1 tl pikante poeder. Voor ons mag het een beetje pittig zijn.
Er stond niets vermeld of er een deksel op de pot moest bij het koken of niet(?) We hebben dan maar het eerste half uur afgedekt gekookt en het volgende zonder deksel om de saus in te laten dikken.
We hebben het uiteindelijk geserveerd met rijst. Heerlijk!
Hoi Bram, oh super! Dit is een erg populair gerechtje op de blog dus blij dat het ook bij jullie smaakte! Je hebt gelijk, dat staat er niet bij. Ik zet het deksel in eerste instantie niet op de pan/pot… anders komt er al gauw te veel vocht in. Pas als de saus de gewenste dikte heeft, zet je het op de pan zodat je uiteraard wel nog voldoende saus over hebt 😉 Ik vul het aan in de blog!
Ik heb het stoofpotje kip met paprika gemaakt met spaghetti van courgette, super combinatie!
Hoi! Dat doet me enorm veel plezier, bedankt! Hopelijk mag ik je nog vaker inspireren. x Amylia
Ziet er heerlijk uit maar kan dit ook worden bereid in de slow cooker?
Hoi Gemma, moet zeker en vast lukken!
Ziet er super uit
Wil dit graag maken ,.
Kan dit ook van alleen kipfilet
Hoeveel heb ik hier dan van nodig?
Kan ik dit recept gewoon verdubbelen ? Want zijn met meerdere personen
Nogmaals ! Lijkt me echt een heerlijk recept 🤩
Hoi Paula
Bedankt voor je enthousiaste berichtje. Een kipfilet per persoon moet volstaan!
En je kan het recept perfect verdubbelen voor een volle tafel 😉
Is hier alvast een succes voor etentjes. Ik ben heel benieuwd wat je er van zal vinden.
Tot gauw!
Gaat het gerecht niet schiften als ik daar op het laatst de zure room bij doe ? dat lees ik steeds namelijk
Hoi Marian
Nee hoor! Maar het mag nadien niet meer koken!
Vandaag dit receptje geprobeerd en het is zo lekker!
de kip is wel bijna pulled chicken geworden, want alles is zo mals, dat het in stukjes valt.
dankjewel voor dit recept!
Bedankt voor jke leuke reactie Lieselotte, doet me mega veel plezier!