Hartverwarmend recept
Dit receptje is van ‘Moeke Smet’. Moeke Smet is 86 jaar. Ze is een moeder, grootmoeder en overgrootmoeder die heel graag gezien is bij de hele familie. Haar specialiteit (of toch een van…) is dit spekbroodje. Ze maakte het voor haar kinderen en kleinkinderen en zij maken het ondertussen ook voor hun gezin. Het receptje werd ingestuurd voor De Zondag door haar schoonzoon, een verrassing dus! Na de publicatie kreeg ik opnieuw een mailtje… dit keer om te vertellen hoe blij en trots Moeke Smet was met haar spekbroodje in de krant. Heel wat mensen uit die familie en de buurt kwamen haar uitgebreid feliciteren. Geweldig hé?
Ik moest dankzij deze inzending ook denken aan de dingen die mijn eigen Mamie op familieavondjes en feesten op tafel tovert. Haar legendarische chocolademousse, onweerstaanbare crêpes flambées, zalige spaghettisaus met gehaktballetjes,… Alleen al de gedachte aan deze lekkernijen, en het fijne gezelschap waarmee we deze al mochten delen, doen me glimlachen. (Denk jij nu ook aan zo’n gerechtje van je moeder, overgrootmoeder, nonkel? Laat het mij dan zeker weten!)
Last but not least was dit spekrolletje ook echt een heel eenvoudig en smaakvol gerechtje. Wat wil je nog meer? Een hartverwarmend receptje om zelf een keer uit te proberen!

Spekrolletje van Moeke Smet
400 g gemengd gehakt varken-rund
100 g rundsgehakt (americain natuur)
1 kg bloemige aardappelen;
12 dunne sneetjes gerookt spek
1 kleine ui
100 g champignons
50 g paneermeel
1 ei
2 tomaten
100 g gemalen Emmental
Peper en zout
Extra: Lekker met een frisse salade
- Verwarm je oven op 180°C
- Schil de aardappelen en snij ze in dunne schijfjes
- Boter een ovenschaal in en schik de aardappelen erin
- Snipper de ui fijn
- Snij de champignons in kleine blokjes
- Meng het gemengd gehakt, rundsgehakt, ui, champignons, paneermeel en eierdooier
- Kruid met peper en zout
- Vorm van het gehaktmengsel een langwerpig ‘broodje’
- Wikkel het spek rond het gehaktbroodje
- Leg het spekrolletje in het midden van je ovenschaal, bovenop de aardappelschijfjes
- Snij de tomaten in plakjes
- Schik de tomatenplakjes langs het spekrolletje
- Zet 40 minuten in je voorverwarmde oven
- Haal uit de schotel uit de oven en strooi de kaas over de tomaten
- Laat nog 15 minuten verder garen
- Serveer en laat het smaken!
Heerlijk genieten!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
#zondagsekost
Dit lekkere gerechtje maakte ik klaar in het kader van #zondagsekost voor ‘De Zondag’. Het is een recept van Moeke Smet.
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!