Goed nieuws, want je hoeft niet persé zwaar te zondigen om te genieten van een superlekkere burger. Vergeet eerst en vooral de fastfood ketens, maar maak zelf verse burgers… Lekkerder, gezonder én bovendien helemaal hoe jij dat zelf wil: een veggieburger, visburger, vleesburger of kippenburger. Met veel groenten, zonder groenten of gegrilde groenten. Oh en dan nog een sausje kiezen. Er bestaan eindeloos veel varianten!
Hoe goed zien deze smeuïge kiphamburgers met auberginebroodje er uit? Ze zijn overheerlijk én lief voor je lijn! Dit cookamealtje is geïnspireerd op de recepten van twee leuke dames. De burgers zijn een variant op de lekkere kip-champignon balletjes uit ‘Iedereen eet mee’, het eerste kookboek van Alexia. (lees er hier alles over!) De ‘broodjes’ van aubergine spotte ik dan weer bij blog-ster Rens Kroes. (En maakte ik zelfs al eens samen met haar klaar, leuk hé!) Ik voegde er knapperige groentjes en een lekkere saus aan toe et voila, een nieuwe topburger was geboren!
Smeuïge kiphamburgers met auberginebroodje
Deze lekkere kiphamburgers danken hun smeuïgheid aan de champignons!
250 g kippengehakt (of kippenfilet heel fijn gesneden)
250 g champignons
1 sjalot
1 teen look
Peper en zout
2 tl currypoeder
1 tl kurkuma
Tip: Is de mengeling te vochtig? Voeg dan 1 el paneermeel toe (evt glutenvrij)
- Snij de champignons is grove stukken
- Snipper ui en look fijn
- Mix alle ingrediënten voor de balletjes tot een geheel in je foodprocessor (als je alles heel fijn hakt kan je dit ook met de hand doen)
- Verdeel de mengeling in 4 gelijke delen en vorm er hamburgers van
- Laat de kiphamburgers ongeveer 15 minuten rusten in de koelkast
- Bak de kipburgers in de pan met olijfolie tot ze gaar zijn
Auberginebroodjes
Natuurlijk kan het ook met een standaard hamburgerbroodje maar geloof mij… dit is een leuke en lekkere vervanger!
2 aubergines
Olijfolie
Zeezout
- Zet een grillpan op het vuur en laat deze heet worden
- Was de aubergine en en snij er 8 dikke plakken uit (De restjes gooi je uitaard niet weg, grill ze mee en serveer gebruik ze in een salade!)
- Bestrijk de plakken met olijfolie
- Grill de aubergines totdat het vocht grotendeels verdampt is en er een mooi grill-patroon ontstaat
- Werk af met zeezout
- Strooi er nog wat zeezout op. Was de tomaat en snijd deze ook in dunne plakken. Je kunt deze ook op dezelfde manier kort grillen
Om je burger helemaal af te maken serveer je hem met verse knapperige groentjes en een lekkere saus, deze munt-komijn ailioli bijvoorbeeld!
200 g mayonaise
10 muntblaadjes
2 lente-uitjes
2 tenen look
1/2 tl curry
1 tl komijn
Sap van 1 limoen
Chilipeper naar smaak
- Snipper de lente-ui en look fijn
- Hak de muntblaadjes fijn
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar
- Proef en kruid eventueel bij
Nu moet je alleen nog maar de auberginebroodjes beleggen met de kiphamburgers, afwerken met saus en groenten en genieten!
Burgertime!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
—————————————————–
Ik heb lang aan het surfen naar een interessante blog over voeding.
Naar mijn idee als alle auteurs zulke goede artikelen maken als
dit dan zouden lezers op het net veel meer waarde hebben. Ik kon het niet laten om dit uit te drukken.
Er zijn nog zo van die sites die echt waarde
bieden. Laatst kwam ik op een nuttige site Folderbode.
Hiermee heb ik al veel geld bespaart op steeds terugkomende aankopen die ik doe.
Koop je bijvoorbeeld regelmatig bij Aldi dan bekijk ik alvorens ik ga shoppen de producten die
ik wil en die in afslag staan. Dit lijkt iets heel onnozel maar
ik bespaar er wekelijks honderden euros mee uit! Misschien is
dit iets om in de toekomst over te schrijven op deze
leuke blog? Enfin, ik geef mijn ondervinding
maar mee. Hebben jullie misschien ook een actuele Facebook pagina over dit onderwerp?
Hoi! Wat een ontzettend fijn berichtje, heel erg bedankt. Uiteraard is er ook een facebookpagina: http://www.facebook.com/cookameal
Uiteraard hoop ik je snel nog eens op mijn blog te mogen verwelkomen, tot gauw!
Mooi, bedankt!
Van dit recept kan ik enorm blij worden. Een hamburger die je mag eten als je koolhydraatarm eet. Super fijn👌