Deze scampi diabolique zou je onder de noemer fastfood kunnen plaatsen. De bereiding is eenvoudig en snel, en bovendien wil je liefst nog een tweede portie. Het is dus fastfood maar dan vers en écht lekker 😉
Heet – heter – heetst
Wanneer je een (te) pikant gerecht eet lijkt het wel alsof je mond in brand staat. Dat komt door capsaïcine, een stofje dat voorkomt in chilipeper. Deze stof heeft hetzelfde effect op je pijnreceptoren als hitte. Je hersenen krijgen een signaal dat je mond in brand staat. Daardoor krijg je dat “branderige gevoel” in je mond en dat is ook meteen de de reden dat veel mensen gaan zweten wanneer ze pikant eten. Je lichaam reageert op de “hitte” door te zweten, om zo de overtollige warmte af te voeren door verdamping van zweet. Maar wanneer is een gerecht dan té pikant? Wel, dat hangt af van persoon tot persoon. En dus ben je best een beetje voorzichtig met die chili- en/of cayennepeper. Ik maak de scampi diabolique meestal matig pikant, zodat mijn tafelgenoten eventueel zelf nog wat tabasco of chili kunnen toevoegen.
Mijn mond staat in brand, wat nu?
Je hebt het gevoel dat je mond in brand staat en hebt dus de reflex om een glas water te drinken. Wie dat al gedaan heeft weet dat dat het alleen nog erger maakt. Capsaïcine lost namelijk niet op in water… En dus zorgt het drinken van water, frisdrank of bier er eigenlijk gewoon voor dat het branderige gevoel zich verder gaat verspreiden. Geen goed idee dus. Een beter idee is een stukje brood eten, of gekookte rijst. Want dankzij het zetmeel ga je de pikante smaak bijna direct verzachten. Een ander redmiddel is zuivel. Een slokje melk of een schep yoghurt zijn je redder in nood!
*** UPDATE: Een van mijn lezers is the one and only Stijn Deschacht (die trouwens een superleuke podcast heeft, de overetenpodcast!). Hij at ooit ‘de heetste burger van Nederland’ en wist me te vertellen dat brood niet meer werkt bij héél pikant. Hij sluit zich wel aan bij melk en voegt nog een extra tip toe: drink alcohol! Dat moest ik toch even opzoeken. En wat blijkt? Klopt als een bus! Raar maar waar, capsaïcine lost dus op in alcohol. Let wel dat het alcoholpercentage zo hoog mogelijk moet zijn. Een biertje gaat dus niet helpen, maar een slokje gin dan weer wel! ***
Scampi diabolique
Lekker met pasta of rijst. Ingrediënten voor 4 personen (hoofdgerecht) 24 scampi 2 grote tomaten 1 sjalot 3 el tomatenpuree 200 ml visfond 200 ml room 250 ml witte wijn Olijfolie 1 el fijngehakte peterselie Chilipeper naar smaak Peper en zout
- Pel de scampi en verwijder het darmkanaal indien nodig
- Ontvel en ontpit de tomaten
- Snij de tomaten in kleine blokjes
- Snipper de sjalot
- Stoof de sjalot aan in olijfolie
- Voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree toe en laat even sudderen
- Blus met de wijn en de visfond
- Breng aan de kook
- Roer er de room door
- Bak de scampi in olijfolie en kruid ze met cayennepeper en zout
- Doe de scampi bij de saus, laat de saus nu niet meer koken
- Proef en kruid met cayennepeper, peper en zout
- Werk af met de fijngehakte peterselie
En? Hoe spicy mag deze scampi diabolique voor jou zijn?
🌶
🌶
🌶
Amylia
Test je dit lekkere gerecht of een ander cookamealtje uit? Laat het mij weten via #cookameal, @cookameal of amylia@cookameal.be. Je doet mij er héél veel plezier mee!
#zondagsekost
Dit gerechtje werd ingestuurd door Nadine, speciaal voor haar vriend Guy. Guy is een echte keukenprins die zijn vrouwtje heel graag in de watten legt. Super! Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Ik ben echt dol op garnalen, en wat ziet dit gerecht er super heerlijk uit zeg. Ik heb er direct zin in. Ik hou wel een beetje van pikant maar niet te.
Oh bedankt! Je kan het zo pikant maken als je zelf wil, dus ideaal!
Ha, dat wist ik ook niet dat alcohol helpt! Ik kan zelf niet zo goed tegen pittig maar ik houd er wel van. Dit recept lijkt me heerlijk.
Hoi Frederique, leuk om te lezen… eens testen hé 😉
Dit ziet er écht heerlijk uit. Dit recept ga ik onthouden 🙂
Bedankt, doet me plezier!
Ziet er super lekker uit, dit gaan we zeker maken met rijst
Doet me plezier dat te lezen Stephan!
Wat voor room gebruik je kookroom ? Slagroom? En hoeveel calorieën bevat een portie ongeveer ?
Hoor het graag !
Hoi, volle room gebruik ik hiervoor. En eerlijk is eerlijk… ik heb absoluut geen idee hoe veel calorieën dit recept bevat. 😉