To risotto or not to risotto
Heel wat mensen durven zich niet te wagen aan het maken van risotto wegens “te moeilijk”. Maar zal ik je eens een geheimpje verklappen? Risotto maken is helemaal niet moeilijk. Er zijn drie dingen heel belangrijk…
Ten eerste vraagt een goede risotto om goed ingrediënten, te starten met het juiste type rijst. Niet iedere rijst is geschikt om risotto te maken. Er zijn een aantal soorten rijst die je kan gebruiken: Arborio, Carnaroli of Vialone Nano. Tegenwoordig te vinden in de betere supermarkt! (Ik kocht mijne gewoon bij Lidl, eentje van het Delicieux-assortiment en echt top!). Natuurlijk zullen ook je andere ingrediënten mee de smaak bepalen, kies dus voor lekkere verse ingrediënten!
Gebruik ten tweede altijd een (indien mogelijk lage) pan met een dikke bodem. In een goede pan zal de warmte zich gelijkmatig verspreiden, ideaal voor het maken van risotto.
Last but not least vraagt deze bereiding ook je aandacht. Multitasken en risotto maken (zeker wanneer je dit voor de eerste keer doet) is misschien geen goed idee. Hou het gerecht steeds goed in de gaten en blijf proeven tot de rijst de juiste garing heeft.
You can do it!
Risotto met morieltjes en gehaktballen
50 g gedroogde morieltjes (of eekhoorntjesbrood)
600 ml water
500 g gemengd gehakt
1 sjalot, fijngesnipperd
1 teen look, fijngesnipperd
300 g risottorijst
100 g Parmezaanse kaas
Handvol verse spinazie
Peper en zout
Rozemarijn
Verse peterselie
Olijfolie
Extra: Stoofpot met dikke bodem
- Maak een bouillon van de gedroogde morieltjes: warm het water op en laat de gedroogde morietljes hier ongeveer 10 min in trekken
- Kruid het gehakt met peper, zout en verse rozemarijn
- Kneed het gehakt en rol er balletjes van
- Bak de gehaktballen gaar in olijfolie
- Haal de gehaktballen uit de pan en hou ze warm
- Stoof vervolgende de gesnipperde sjalot en look aan
- Voeg de rijst toe en roer om totdat de rijst glazig wordt
- Zeef de bouillon en snij de morieltjes in grove stukken
- Giet de bouillon op de rijst en breng aan de kook
- Zet het vuur vervolgens laag en laat de rijst ongeveer 15 minuten garen (Tip: check de gaartijd op de verpakking!)
- Meng de kaas en de fijngesneden morietljes onder de risotto
- Proef en kruid bij met peper en zout
- Schep er helemaal op het einde de spinazie onder
- Verdeel de risotto en gehaktballen in diepe borden
- Werk af Parmezaanse kaas, een scheutje olijfolie en verse peterselie
Smakelijk!
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
————————————————————————————–
#Zondagsekost
Dit lekkere gerechtje maakte ik klaar in het kader van #zondagsekost voor ‘De Zondag’. Het is een recept dat ik kreeg van Elise uit Antwerpen. Elise werkt (net zoals ik) op een bank en is dus een concullega, haha. Ze heeft een enorme passie voor koken en doet niets liever dan vrienden uitnodigen en hen de lekkerste creaties voorschotelen. Aangezien we door de lockdown geen etentjes meer kon plannen gooide Elise het over een andere boeg.
Het resultaat: Elise__kookt. Een instagrampagina waar deze hobbykok haar haar lekkerste gerechtjes deelt! Een leuke instagrampagina vol inspiratie, wie volgt er mee?
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!