Deze zonnige plaattaart met courgette en ham kan je op elk moment van de dag serveren. Heerlijk als brunch, lunch of zelfs diner. Ik eet hem liefst warm, met een frisse salade. Maar het restje smikkel ik nadien met plezier ook koud op. Helemaal as you wish dus!
Awards voor de beste smaak
Naast missverkiezingen die op zoek gaan naar de knapste koppen en de olympische spelen waar sportieve toppers strijden om een medaille zijn er ook podiumplaatsten te winnen voor eet-en drankproducten: de ‘superior taste awards’. De awards worden jaarlijks uitgereikt door het International Taste & Quality Institute, met internationale topchefs en sommeliers als jury. De producten worden beoordeeld op uitzicht, geur, mondervaring, nasmaak en textuur. Met andere woorden: de awards voor de beste smaak.
In mijn mailbox: een persbericht dat Aoste voor maar liefst 4 van hun producten de ‘Superior Taste Award’ kreeg: de Aoste Kookham aan ’t Spit, Kookham Ontvet, Beenham en Kip Natuur. En nieuwsgierig als ik ben bracht ik daarom een pakje beenham mee uit de supermarkt.
Naast hun ‘medaille’ op de verpakking viel mijn oog ook op twee andere labels: het diervriendelijk label én een Belgische vlag. De hammen die Aoste gebruikt zijn van 100% Belgische origine. Dat betekent dat het vlees uitsluitend van Belgische dieren komt én in België geproduceerd wordt. Geef toe, dat is een extra pluspunt!
Goed, aan de slag nu!
Plaattaart met courgette en ham
Voor 4 personen
1 gele courgette
1 rode ui
1 teen look
Handvol verse kruiden (peterselie, basilicum, dille,…) + extra
250 g ricotta
Zeste van 1/2 citroen
1 rol bladerdeeg
4 sneetjes Aoste beenham
200g gekookte erwten
Peper en zout
Olijfolie
- Verwarm je oven op 200°C
- Snij de courgette in dunne linten, gebruik hiervoor een mandoline of dunschiller
- Doe de courgette linten in een kom met een scheutje olijfolie, kruid met peper en zout en laat even staan
- Snipper de ui en pers de look
- Hak de verse kruiden fijn
- Doe de ricotta in een mengkom
- Roer de verse kruiden, look en ui door de ricotta
- Voeg de zeste van citroen toe en kruid met peper en zout
- Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat
- Maak met een mes een lichte inkeping op ongeveer 1 cm van de rand
- Prik met een vork gaatjes in de bodem
- Smeer het ricottamengsel over de bodem
- Snij de beenham in reepjes
- Verdeel de reepjes ham en de erwten over het ricottamengsel
- Schik hier bovenop (speels) de courgette linten
- Bak de plaattaart in ongeveer 20 – 25 min goudbruin in de voorverwarmde oven
- Neem de taart uit de oven en werk af met verse kruiden
Heerlijk eenvoudig, of om het met de sms van dé buurvrouw (mijn ideale testpubliek) te zeggen: “Leuke combi, heel lekker!”
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Lekkere samenwerking met Aoste
Ik zou willen zeggen dat deze blog me echt heeft overtuigd om het te doen! Bedankt, zeer goede post.