Pasta pesto met champignons en pangratto: heerlijk veggie, voedzaam en eenvoudig!
Champignons bewaren: 3 tips
Eerst en vooral een leuk weetje: De consumptie van Europese gekweekte champignons is de afgelopen jaren flink gestegen en bedraagt nu jaarlijks ongeveer 1,6 kg per inwoner. Volgens recent onderzoek gaat dat cijfer de komende jaren nog stijgen.
Voor mij eigenlijk geen grote verrassing. Meer en meer mensen eten vegetarisch en vegan. Bovendien zijn ze heerlijk, zitten ze boordevol essentiële voedingsstoffen en zijn ze ongelooflijk veelzijdig. Je kunt champignons in verschillende gerechten gebruiken: voeg ze toe aan je eieren voor een eiwitrijk ontbijt, verwerk ze in salades voor een extra boost of gebruik ze als vleesvervanger in je favoriete recepten. Bovendien worden ze duurzaam gekweekt – in Europa!
3 tips om champignons te bewaren:
- Bewaar champignons niet in de groentelade van je koelkast. Deze lade is te vochtig. Leg ze op één van de hogere rekjes of op een koele plaats zoals in je kelder.
- Leg champignons nooit bij sterk ruikende groenten, zoals prei of ajuin. Ze nemen makkelijk geurtjes over.
- Bewaar champignons niet in de buurt van fruit of citrusvruchten, want dan zullen ze sneller slecht worden.
Verkleuren de champignons van wit naar bruin of komen er vlekken op? Dan is het minder lekker om ze nog gewoon als groente te gebruiken. Je kan er nog wel prima champignonsoep van maken. Zijn de champignons verschrompeld? Dan heb je ze echt te lang laten liggen en wordt het tijd om ze weg te gooien.
Meer weten over Europese champignons? Check europeanmushrooms.eu, een campagne die gefinancierd met steun van de Europese Unie
Pasta pesto met champignons en pangratto
Pangratto
olijfolie
70 g panko
25 g amandelen
Zeste van 1 (bio)citroen
Verse tijmblaadjes naar smaak
Pesto van spinazie
50 ml olijfolie
15 g basilicum
100 g spinazie
2 el citroensap
2 tenen look
40 g amandelen
400 g penne
1 el olijfolie
400 g champignons
50 g zongedroogde tomaten
¼ tl rode pepervlokken
250 ml lichte room
Peper en zout
verse basilicum
- Hak voor de pangratto 25g amandelen fijn
- Verhit een lepel olijfolie in een stoofpan op laag vuur
- Voeg de amandelen en de panko toe, bak tot de panko goudbruin kleurt
- Schep uit de pan en meng met de zeste van citroen en verse tijm
- Kruid met peper en zout
- Doe de ingrediënten van de pesto in een hakmolen of blender
- Mix tot een gladde pesto.
- Kook de pasta beetgaar in gezouten water, maak ondertussen de saus
- Snij de zongedroogde tomaten in kleine blokjes en de champignons in plakjes
- Verwarm een eetlepel olijfolie in een stoofpan
- Bak de champignons kort aan
- Kruid met peper, zout en ¼ el rode pepervlokken
- Voeg de zongedroogde tomaten toe en laat kort mee bakken
- Giet de room er bij en breng aan de kook
- Roer de pesto door de saus
- Proef en kruid bij met peper en zout
- Schep de beetgare pasta door de saus
- Verdeel de pasta met saus over de borden en werk af met pangratto en verse basilicum
Enjoyyyyy!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Recept in samenwerking european mushrooms, een campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie. Ter info: De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat.