One pot – gerechten
One pot gerechten zijn een echte trend in de keuken. Geen verrassing, want one pot-gerechten aka eenpansgerechten zijn iedereens vriend. Waarom? Je kan ze eerst en vooral, klaarmaken in een minder goed geëquipeerde keuken (hallo kotstudenten, campinglovers, vakantiegangers en verbouwers!) Bovendien zijn ze perfect voor een drukkere avond, want ze nemen standaard weinig tijd in beslag, zowel in de voorbereiding als de bereiding. Geen tijd meer om naar de winkel te gaan? Geen nood, met een aantal basics in je voorraadkast kom je al heel ver! En zoals het woord het zelf zegt, je hebt er maar één pot of pan voor nodig. En dat betekent: weinig afwas. En dat laatste is toch iets wat we allemaal leuk vinden, toch?
One pot pasta Puttanesca
Grappige anekdote: Dit recept stond enkele weken geleden in De Zondag. Kort na publicatie kreeg ik een bericht van Belgen in Italië ‘mamma mia, non è possibile’… Dit niet zo Italiaanse gerecht kon hen niet bekoren. Begrijpelijk, want als je woont in het land van de verse pasta’s is deze one pot voorraadkast editie misschien minder aantrekkelijk. Oeps! Mij heeft het alvast gesmaakt, en ik hoop dat jullie er ook van zullen genieten!
Voor 2 personen
1 ui
1 teentje look
40 g ansjovis in olijfolie
2 el kappertjes
50 g zwarte olijven
1 blik tomatenblokjes (400g)
250 g penne
400 ml water
Peper en zout
Olijfolie
Parmezaanse kaas
Optioneel: handvol rucola, verse kruiden
Recept:
- Snipper de ui en look
- Snij de olijven in plakjes
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime kookpot
- Roerbak de ui, knoflook en ansjovis enkele minuten op een zacht vuurtje
- Voeg de kappertjes, olijven en tomatenblokjes toe
- Voeg na enkele minuten de penne en het water toe
- Roer om en breng het geheel aan de kook
- Laat 15 tot 25 minuten sudderen, tot de pasta al dente is
Tip: roer regelmatig om - Proef en kruid bij met peper en zout
- Serveer met Parmenzaanse kaas (en eventueel rucola/verse kruiden
De Zondag
Dit gerechtje maakte ik klaar voor De Zondag, naar het recept van lezeres Celien, een toffe madam met een heel groot hart voor mensen én voor koken. Ze werkt als dokter in een ziekenhuis en dat gaat gepaard met onregelmatige werkuren. Maar ook na een lange dag (of nacht) op het werk eet ze liefst vers en gezond. Ook op haar vrije dagen vind je Celien in de keuken “Tijdens het weekend kook ik graag uitgebreid en durf ik al eens meer experimenteren. De Italiaanse keuken is hier thuis wel grote favoriet. Van pasta tot gelati en cappuccino… zowel mijn vriend als ik zijn er dol op!”
De kookavonturen van Celien kan je volgen via haar blog Dokter Foodie, honger gegarandeerd. Oh en ook haar instagrampagina geeft je heel veel zin in lekkers…
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Smakelijk!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!