Waar of niet waar:
Mosselen zijn alleen verkrijgbaar in maanden met een “r” in de naam.
Niet waar. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’. Dit had alles met transport te maken. Sinds er goed, gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn Zeeuwse mosselen maar liefst 9 maanden per jaar lekker en vers verkrijgbaar!
De eerste mosselen zijn al verkrijgbaar vanaf eind april/begin mei. Het gaat dan wel op hangcultuur-mosselen. Deze mosselen, die uiteraard ook heel lekker zijn, worden gekweekt in netten en leven dus niet op de bodem Hierdoor krijgen ze meer zonlicht dan bodemmosselen, waardoor ze sneller groeien en hun schelp dunner is. De hangcultuur- mosselen zijn dan ook sneller geschikt voor consumptie. In juli start dan het seizoen van de klassieke Zeeuwse mosselen van bodemcultuur.
Mosselen in saffraansaus
Dit mosselgerechtje is (zoals je misschien al kan zien op de foto) een echte luxebereiding. Zowel saffraan als verse garnalen zijn niet meteen de goedkoopste ingrediënten. Maar af en toe mag het toch ook nét dat tikkeltje meer zijn hé?
TIP: Weet je niet goed hoeveel mosselen te serveren per persoon? Let me help you!
+- 1 kg / per persoon voor mosselen geserveerd bij frietjes, salade of pasta
+- 1,2 à 1,5 kg / per persoon bij brood
Ingrediënten voor 2 personen
1 ui
2 stengels selder
2 kg mosselen
250 gr champignons
100 ml witte wijn
200 ml mosselvocht
200 ml room
1 dopje saffraan
100 gr garnalen
Tijm
Peper en zout
boter
Verse peterselie
- Snij de selder in blokjes en de ui in ringen
- Spoel de mosselen in water
- Smelt een klontje boter in een kookpot en stoof daarin selder en ui aan
- Doe de mosselen erbij, kruid met peper, zout en tijm
- Laat gedurende 5 minuten gaarkoken onder deksel
- Hou de mosselen warm en neem 200 ml mosselvocht voor de saus
- Snij de champignons in plakjes en stoof kort aan in pannetje met een klontje boter, zet opzij
- Breng het mosselvocht en de witte wijn aan de kook en voeg vervolgens
- de saffraan en de room toe
- Laat de saus tot de helft inkoken.
- Kruid naar smaak met peper en zout
- Voeg de champignons en de uit
- de schelp gehaalde mosselen toe aan de saus
- Verdeel de mosselbereiding over 2 diepe borden en werk af met garnalen en verse peterselie
Laat het smaken!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
#zondagsekost
Dit lekkere gerechtje maakte ik klaar in het kader van #zondagsekost. Speciaal voor ‘De Zondag’ maak ik elke week de favoriete zondagse kost van een lezer klaar. Dat lekkere gerecht verschijnt dan met een foto (van het gerecht én de lezer) in de krant. Leuk toch? Dit receptje is er een van Kristien uit Haaltert. Zij stuurde mij na de publicatie dit lieve mailtje:
‘Ik heb heb héél veel berichtjes en reacties gekregen op de pagina in De Zondag. Vooral met van vrienden en familie die zichzelf uitnodigden om te komen eten. Ons agenda staat al goed vol sinds zondag.Ik schok zelf van de grootte van het artikel. Hele mooi foto trouwens van het gerecht.”
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Stuur je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Ik houd niet zo van mosselen, maar dit gerecht ziet er zo enorm mooi uit op het bord. Net een klein feestje!
Dit klinkt erg lekker! Ga het eens voorstellen voor een zondag 😉
Ik ben gek op mosselen! Dit recept lijkt mij dan ook super lekker en ga ik zeker eens proberen