De wet van Murphy
Heel geregeld word ik uitgenodigd voor persvoorstellingen, events en diners. Van klassieke lezingen naar diners tot ongelooflijk originele en verrassende events. Maar af en toe loopt het ook wel eens mis. Het event van “Scotch beef and lamb” klonk als muziek in de oren. Een cursus foodfotografie in Antwerpen met een tiental leuke medebloggers, gevolgd door een heerlijke diner. De wet van Murphy gooide echter roet in het eten.
Verschillende bloggers raakten door het verschrikkelijke verkeer die dag niet op bestemming. Daarnaast moest de foodfotografe enkele uren voor het event verstek geven wegens ziekte. De opzet van de avond viel dus een een beetje in het water. Alhoewel… Met 5 dames in plaats van 12 deelnemers maakten we er een bijzonder gezellige avond van. We hebben gelachen, rustig kunnen bijpraten, een glaasje wijn gedronken,… En last but not least we hebben genoten!
Het lamsvlees (dat weliswaar in overvloed aanwezig was) was echt waar fantastisch. Waarom nu net dat lamsvlees uit Schotland zo lekker is? Maar liefst 82% van alle landbouwgrond in Schotland is gras en heuvellandschap, ideaal voor begrazing door lammeren in de ongerepte natuur. Het vlees heeft niet voor niets een “Protected geographical indication” status. (FYI: PGI is een erkenning die door de Europese comissie toegekend wordt aan producten die van hoge kwaliteit zijn en voldoen aan de strengste normen voor veeteelt en dierenwelzijn)
We proefden lamskroontje, lamsbout en lamsfilet, telkens op verschillende manieren klaargemaakt. En alsof dat niet genoeg was kreeg ik ook een mooi lamskroontje mee naar huis.
Zo zie je maar, ook al loopt niet alles zoals gepland,
met goed gezelschap en lekker eten kom je al een heel eind! 😉
Lamskroontje met harissa en pistache
– Harissa is een Noord-Afrikaanse hete rode saus, die gemaakt is van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook, en die wat weg heeft van sambal en chilisaus – (Bron: Wikipedia)
(4 personen)
2 lamskroontjes (8 koteletjes in elk stuk)
Peper en zout
Olijfolie
Voor het korstje van harissa en pistache:
1 el harissa
1 teen look, fijngehakt
1/2 el zachte boter
1/2 Â el citroensap
65 g fijngehakte pistachenoten (niet gezouten!)
2 el Panko (Japans paneermeel)
1/2 el verse tijm, fijngehakt
2Â el platte peterselie, fijngehakt
Tip: Haal de lamskroontjes een kwartiertje voor je aan de bereiding start al uit de koelkast. Door het op kamertemperatuur te laten komen zal het vlees nadien mooier garen!
- Kruid het vlees met peper en zout
- Verwarm je oven op 200°C
- Meng de harissa, fijngehakte look en zachte boter samen met het citroensap in een kommetje
- Doe nu hetzelfde (in een apart kommetje) met de fijngehakte pistachenoten, panko en verse kruiden
- Verwarm de olijfolie in een pan en schroei de lamskroontjes dicht aan beide kanten
- Leg de lamskroon in een ovenschotel
- Wrijf de bovenzijde in met het harissamengsel
- Verdeel nu het pistachemengsel over de ingesmeerde lamskroontjes en druk goed aan
- Zet het vlees nu 10 Ã Â 12 minuten in de voorverwarmde oven
- Neem het vlees eruit en laat 10 min rusten onder aluminiumfolie
- Verdeel het lamsvlees in porties en serveer
Ik serveerde dit heerlijke lamskroontje met schatjes van patatjes en een puree van kikkererwten. Puree van kikkererwten? Super makkelijk, ik leg het snel uit:
Puree van kikkererwten
1 blik kikkererwten (200 g)
1 teentje look
1 tl paprikapoeder
1/4 tl komijn
1 tl citroenzeste
50 ml olijfolie
50 ml water
- Meng alle ingrediënten tot een gladde puree in je foodprocessor (of met een staafmixer)
- Voeg eventueel nog een beetje extra water toe tot je de gewenste dikte bekomt
- Proef en kruid bij met peper en zout
- Warm op een zacht vuurtje op
Smakelijk!
x
Amylia
INSPIRATIE – TIP:
Op zoek naar nog meer lekkere en simpele recepten met lamsrecepten? Download dan zeker de app van”Scotch beef and lamb“: Steak and Roast. Gaartijden, tips en recepten voor rund- en lamsvlees en dat helemaal gratis!Â
————————————————————————————
* Dit recept is geïnspireerd op een recept dat ik via Pinterest tegen kwam, eentje van de blog ‘the mediterranean dish“. De kookblog van de gepassioneerde Suzy waar  nog heel wat andere lekkere recepten op te vinden zijn. Dear Suzy, thank you for inspiring me! Your blog is amazing! x
Wat een prachtig gerecht. In Nederland wordt maar weinig lam gegeten, hoe zit dat in België?
Bedankt Mariska! Fijn om te lezen. het is ook echt erg lekker! In belgië eten we zeker en vast lem, vooral in de lente!