Een recept uit … Londen
Euh… is kip tikka masala geen Indiaas gerecht? Volgens bekende Indiase chef Naved Nasir niet. In een interview met Insider vertelt hij het volgende: “Chicken tikka masala didn’t originate from India. There is a history of butter chicken, which comes from a place in Old Delhi. [It came] over here as the recipe of the butter chicken. Then I think the origin of the chicken tikka masala actually happened here in the UK. I don’t think people know that this was the dish that was invented here in London.”
Kip Tikka Masala is dus een mooi voorbeeld van een fusion gerecht.Het gerecht is dus uiteraard wel gebaseerd op een recept uit India, maar er werd een flinke Westerse draai aan gegeven.
Grappig toch? Hoe wij een recept kennen als Indiaas, en ze dit in India helemaal niet eten. Een beetje zoals wij spaghetti bolognaise zien als Italiaans eten terwijl je dit bij een echte Italiaan nooit op ‘onze manier’ zal eten.
Kip Tikka Masala
Voor 4 personen
4 kipfilets
100 g yoghurt
100 g roomkaas
300 gram tomatenblokjes (blik)
2 uien
1 teen look
4 el garam masala
2 tl komijn
2 tl kurkula
1 tl cayennepeper
2 tl tandoorikruiden
Peper en zout
Zeste van 1 limoen
2 cm gember (naar smaak)
Dressing:
200 g yoghurt
½ bussel Koriander
Komkommer
Heerlijk met rijst, bloemkoolrijst of naanbrood
- Snij de kipfilets in blokjes en doe deze in een ruime kom
- Voeg de yoghurt, roomkaas en tomatenblokjes toe
- Kruid het mengsel met garam masala, komijn, cayennepeper, kurkuma, tandoorikruiden, peper en zout
- Laat marineren terwijl je de dressing maakt
- Hak de koriander fijn
- Snij de komkommer in fijne reepjes
- Meng de yoghurt met de koriander en fijngesneden komkommer
- Proef en kruid bij met peper en zout
- Snipper de look en de ui
- Stoof ze aan in een ruime pan
- Voeg de kip met de marinade toe
- Laat 30 minuten sudderen op een laag vuurtje
- Rasp de gember
- Voeg de geraspte gember en de zeste van limoen toe aan de kip
- Schep om, proef (kruid eventueel bij) en serveer
mmmmmmmm!
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
————————————————————————————–
#Zondagsekost
Dit lekkere gerechtje maakte ik klaar in het kader van #zondagsekost voor ‘De Zondag’. Het is een recept dat ik kreeg van Dille uit Arendonk. Zij is een hobbykok die graag experimenteert met Oosterse smaken (Lees: ze kan uren rondlopen bij Sun Wah in Antwerpen) en bovendien vaak een eigen twist geeft aan gerechten? Just the way we like it! Bedankt voor je lekkere inzending Dille!
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Dag Amylia,
Na alle reeds geslaagde recepten van op jouw site ben ik nu ook dit recept aan het uitproberen. Is het mogelijk dat er in de ingrediëntenlijst niet vermeld staat hoeveel kurkuma in de marinade moet?
Ik ben alvast benieuwd hoe het resultaat binnen een kwartiertje zal smaken 😊
Hoi Eline, oie je hebt gelijk ik pas het aan! Bedankt voor je lieve berichtje!