Mijn eerste uitdaging was stiekem toch het blikje openen. Er komt geen traditionele blikopener aan te pas. Aan het blik hangt een soort sleuteltje, dat gebruikt je om het blik open te draaien. Good luck! (Moest het je toch niet direct lukken, op de website van Target corned beef kan je de enige echte handleiding terugvinden!)
Het zijn drukke weken. Volgeboekte weekends en avonden met uren te kort. Een ovenschotel is op zo’n momenten zalig. Vooraf maken en voor het diner even de oven in. Op onze menu: hete duvel, een ovenschotel met preipuree, gehakt en appelmoes. Lekkerlekker. Een gerechtje dat ik leerde kennen bij mijn man thuis, een nostalgische schotel. Ook hier staat hij nu regelmatig op de menu. Zoals dus eerder deze week. Alleen was de samenstelling dit keer nét iets anders… Hete duvel met corned beef? Dat is snel (supersnel) klaar, handig, origineel én smaakvol!
Hete duvel met corned beef
Voor 2 personen:
1 blik target corned beef (134 g nettogewicht)
400 g aardappelen
appelmoes, naar smaak (ongeveer 250g)
2 stengels prei (ongeveer 100 a 150g)
1 teentje look
nootmuskaat
peper&zout
paneermeel
enkele blokjes boter
- Schil de aardappels, snij ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water
- Was de prei en snij in fijne ringen
- Stoof de prei samen met de fijngehakte look in een blokje boter tot hij zacht is (ongeveer 4 minuten)
- Verwarm je oven op 175°C
- Pureer de aardappelen samen met de prei
- Open het blik target corned beef (succes!) en meng het vlees onder de puree
- Tijd nu om de ovenschotel te vullen
- Start met de laagje appelmoes
- Schep hierover de puree met corned beef
- Bestrooi met paneermeel en verdeel er enkele blokjes boter over
- Zet een tiental minuten in de oven en laat de laatste minuutjes bijkleuren onder een hete grill
Nostalgie? Check!
Snel klaar? Check!
Makkelijk te bereiden? Check!
Lekker? Check!
Old school target corned beef gerecht? Check!
Mission completed!
Jouw hete duvel met Corned Beef was, naar verhaal van mijn vader zaliger, een recept afgeleid van hete bliksem, een Oud-Nederlands gerecht dat bestond uit 1 deel aardappel, 1 deel stoofappel en 1 deel ui dat geserveerd werd met bloedworst. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg elke Britse soldaat alsmaar rantsoen met blikken Corned Beef. De soldaten ruilden deze overvloed van blikken in voor andere kost bij de boeren die op hun beurt het idee kregen om de hete bliksem met Corned Beef te bereiden.
Oh zo leuk om dit verhaal te lezen Eric, bedankt om te delen!