Dag van de jeugdzorg
Een gerechtje dat ik jaaaaaren geleden leerde kennen via mijn schoonmoeder, en dat ik vandaag klaarmaakte dankzij De Zondag naar het recept van Lezeres Tine. Lezeres Tinne staat niet enkel thuis regelmatig achter de kookpotten, maar ook op haar job: “Ik werk als projectmedewerker binnen jeugdzorg. We koken regelmatig samen met de jongeren: koken is een verbindende activiteit, samen koken en nadien tafelen maakt praten vaak makkelijker., vertelt Tine gepassioneerd. Tine: “Er is veel te weinig aandacht voor jeugdzorg. Op 12 maart roepen we op om massaal hete bliksem klaar te maken. Zo willen we jeugdzorg letterlijk en figuurlijk op de (menu)kaart zetten. Van alle huishoudens in Vlaanderen, maar ook van de politiek. Zodat jeugdzorg en al onze krachtige en gemotiveerde jongeren de positieve aandacht en de budgetten krijgt die het verdient!”
Doe mee met de dag van de Jeugdzorg en maak op woensdag 12 maart hete bliksem klaar! Post een foto van jouw gerecht op de sociale media met de hashtags #hetebliksem en #blikopjeugdzorg en tag @hetministerievanjeugdzaken. Steek zo mee een hart onder de riem voor meer dan 18.000 kinderen en jongeren die door een jeugdhulpvoorziening ondersteund worden.
Hete bliksem
Voor 4 personen
500 g gemengd gehakt
500 g bloemige aardappelen
2 uien
6 appels
3 el paneermeel
2 el suiker
2 el melk
Boter
Nootmuskaat
Peper en zout
Tip: Naar het recept van mijn schoonmoeder maak ik dit gerecht zelf met preipuree. Een kleine twist voor extra smaak én extra groenten! Funny fact: zij noemden dit gerrecht ‘hete duvel’ ipv hete biksem!
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water
- Giet af en stamp tot puree met een scheutje melk en een klontje boter
- Kruid met peper, zout en nootmuskaat
- Snipper de ui en stoof glazig in een beetje boter
- Voeg het gehakt toe, kruid met peper en zout en bak rul
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes
- Stoof de appelstukjes afgedekt met 2 el water en de suiker tot moes
- Schep de appelmoes in een ovenschotel
- Verdeel het gehakt erover en dek af met de aardappelpuree
- Bestrooi met paneermeel en verdeel kleine klontjes boter over de schotel
- Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven
x
Amylia