Freekeh
Freekeh is een graanproduct uit het Midden-Oosten. Het tarwegraan wordt geoost wanneer het nog jong en groen is. Nadien word het geroosterd en krijgt het zijn typische nootachtige smaak. Een lekker en gezond alternatief voor onze geliefde patatjes! Leuk is dat freekeh erg makkelijk te bereiden is én dat je het zowel warm als koud kan eten. Ik verwerk het graag in een salade zoals deze, perfect voor een lunch die mij voldoende energie geeft tot de avond!
Deze kleurrijke salade is echt een toppertje. Heel zomers, super voedzaam en stiekem een beetje mexicaans. Benieuwd wat jullie er van vinden!
Freekeh salade met bonen en mais
Lunch of bijgerecht voor 4 personen
200 g freekeh*
1 el olijfolie
1 tl zout
½ rode ui
1 rode paprika
2 tomaten
1 blik mais (+- 140g)
200 g gekookte kidney bonen**
Sap van 1 limoen
½ tl komijn
¼ tl chili poeder
peper en zout
Naar smaak toevoegen:
Koriander
Avocado
Fetakaas
Sriracha (pikante saus)
- Doe 200g freekeh en 1 L water in een pan
- Voeg 1 tl zout en 1 el olijfolie toe
- Breng aan de kook en laat 15 minuten op een zacht vuur koken
- Giet af en laat de freekeh afkoelen
- Snipper de ui
- Snij de tomaten en de paprika in kleine blokjes
- Meng de freekeh met de verschillende kidney bonen, paprika, tomaat en mais.
- Schep om en voeg de kruiden toe
- Proef en kruid eventueel bij met peper en zout
- Werk de salade af naar smaak, ik gebruikte avocado en koriander en een beetje sriracha saus!
Smakelijk!
x
Amylia
———————————————————
* Freekeh
Freekeh kan je ondertussen in heel wat supermarkten terugvinden. Ik mocht de freekeh van Artisan Grains uittesten en heb mij ondertussen al een nieuw pakje gekocht! Meer info op www.artisangrains.be
** Kidney bonen
Nieuw van HAK: peulvruchten in pouch. Ik gebruikte voor deze salade de kleine rode kidney bonen. Lekker van smaak, een lekkere bite en de nieuwe verpakking is erg handig! De peulvruchten in pouch zijn er in vier varianten: linzen, kleine rode kidneybonen, zwarte bonen en kikkererwten.