Tips
- Je kan de filet pur eenvoudig vervangen door een ander stukje rundsvlees, maar ook met een stukje wild (bijvoorbeeld hindefilet) of gevogelte (bijvoorbeeld kalkoenfilet) smaakt dit gerecht heerlijk.
- Haal het vlees een halfuur voor het bakken uit de koelkast. Zo komt het op kamertemperatuur en kan het gelijkmatig garen.
- Voor de liefhebbers serveer je dit gerecht met kroketjes en eventueel een groene salade on the side.
Filet pur met baba ganoush van pompoen en kastantjes en rodewijnsaus
Ingrediënten voor 4 personen
4 filet pur
Boter
Peper en zout
Enkele takjes verse tijm
Baba ganoush
1 butternut, in blokjes
3 tenen look
1/2 el kaneel
12 gekookte kastanjes
2 el yoghurt
2 el tahini
Limoensap, naar smaak
1 el mosterd
2 el olijfolie
Rodewijnsaus
2 sjalotten
1 teen knoflook
400 ml rode wijn
200 ml runderbouillon
Klein scheutje balsamico-azijn
Kruidentuiltje
125 gram boter, in blokjes + extra
Aan de slag!
- Baba Ganoush: Verwarm je oven voor op 200°C
- Doe de blokjes pompoen in een ovenschotel
- Kruid met peper, zout en kaneel
- Plet de look en voeg toe
- Besprenkel met olijfolie
- Zet de schotel in de oven en laat zo’n 30 minuten garen, tot de pompoen zacht is
- Haal de schotel uit de oven en verwijder de geplette look
- Prak de pompoen samen met de gekookte kastanjes tot een groffe puree
Tip: Hou enkele stukjes pompoen en een kastanje per persoon opzij als garnituur voor je gerecht - Voeg de yoghurt, tahini, limoensap en mosterd toe en meng goed
- Proef en kruid de baba ganoush bij met peper en zout
- Rodewijnsaus: Snij de sjalotjes en de teen knoflook fijn
- Fruit de sjalot en look aan in een beetje boter
- Giet er de wijn, bouillon en een klein scheutje balsamico-azijn bij
- Voeg het kruidentuiltje toe
- Breng de saus aan de kook, en laat zo’n 15 minuten zachtjes pruttelen
- Zeef de saus
- Proef en kruid bij met peper en zout
- Zet het pannetje met de gezeefde saus terug op het vuur
- Voeg net voor het serveren de blokjes koude boter toe aan de warme saus
- Roer met een garde tot de boter opgenomen is in de saus
- Filet pur: Smelt een klont boter in een braadpan
- Bak de filet pur aan beide zijden gedurende een 3-tal minuten
- Haal uit de pan en laat de filet pur even rusten onder aluminiumfolie
- Afwerking: Schep enkele eetlepels baba ganoush op de borden (warm deze eventueel kort terug op indien nodig)
- Verdeel enkele stukjes pompoen en kastanje op het bord
- Snij de filet pur in plakjes en schik deze bij de baba ganoush
- Werk af met enkele takjes verse tijm
- Serveer met rodewijnsaus
Inspired by Miele & Seppe Nobels
Enkele weken geleden werd ik uit genodigd voor een pré-christmasparty door Miele. Een heerlijke avond gevuld met fijne mensen, heerlijk eten en heel wat inspirerende informatie en technieken.
Seppe Nobels kookte uitgebreid met de nieuwste combi-stoomoven (DGC 7845). Ik sta elke keer weer versteld van wat dat toestel allemaal kan, on-ge-loof-lijk. (Kunnen we dan even een fast-forward doen tot aan de installatie van onze nieuwe keuken, pretty please?). Hij maakte onder andere baba ganoush van butternut met kastanjes, zo heerlijk… ik kon niet wachten om het thuis ook te proberen, en bij deze kunnen jullie er dus ook mee aan de slag!
Dit bericht op Instagram bekijken
Geniet er van!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
.