Kwartels
Kwartels zijn een ontzettend lekker stukje gevogelte om mee aan de slag te gaan. Ze zijn een beetje een ‘vergeten ingrediënt’, vroeger aten mensen veel vaker kwarteltjes. Vraag maar aan je grootouders, zij hebben zeker en vast al vaker kwartels gegeten… en misschien zelfs klaargemaakt. Wie weet krijg je er dus ook nog een familiereceptje bij! (Laat het me dan weten hé!)
Kwartels zijn zacht van smaak, snel klaar, moeilijk te verpesten en toch ook altijd een beetje bijzonder. Ideaal dus voor op je kerstmenu! Rond de feestdagen kan je kwartels vaak in de supermarkt kopen maar ook je beenhouwer of poelier zal je verder kunnen helpen. Voor kleine eters is één kwarteltje voldoende, voor de anderen voorzie je er best twee.
Geroosterde Kwartels met knolselderpuree
Lekkere bijgerechten:
– Gekookte tuin- of prinsessenbonen, erwten
– Frisse salade
– Kroketjes of rösti
Ingrediënten voor 4 personen
Knolselderpuree:
(Tip: Deze kan je makkelijk een dagje op voorhand maken)
1 ui
2 teentjes look
1 knolselder (+- 600g)
2 blaadjes gedroogde laurier
500 ml groentenbouillon
2 el tahini
2 el citroensap
1/2 tl komijn
1/2 tl gerookt paprikapoeder
peper en zout
60 ml olijfolie
- Snipper de ui en de look
- Schil de knolselder en snij in blokjes (+-2 cm)
- Stoof de ui aan in olijfolie
- Voeg de look, knolselderblokjes en laurier toe
- Laat ongeveer 8 minuten zachtjes stoven
- Giet de bouillon bij de groenten en laat 15 minuten sudderen
- Mix tot een gladde puree
- Breng de puree op smaak met tahini, citroensap, komijn, gerookt paprikapoeder, peper en zout
Geroosterde kwartels:
8 kwartels
1 citroen
1 rode ui
40 g boter
4 takjes tijm
1 takje rozemarijn (enkel de blaadjes)
125 ml kippenbouillon
60 ml witte wijn
Peper en zout
Kruidenboter:
50 g boter, op kamertemperatuur
2 el tijmblaadjes, fijngehakt
1 tl rozemarijn blaadjes, fijngehakt
peper en zout
Kwartels roosteren
- Verwarm je oven voor op 180°C
- Meng de ingrediënten voor de kruidenboter
- Maak een kleine opening tussen het vlees en de huid aan de borst
- Gebruik je vingers om de huid van de kwartelborsten voorzichtig los te maken
- Verdeel kruidenboter over de kwartelborsten en dek deze vervolgens weer af met de huid
- Schik de kwartels in een grote braadslede (of ovenschotel)
- Snij de citroen in partjes en pel de ui
- Verdeel de partjes citroen, ui, verse tijm en verse rozemarijn tussen de kwartels
- Plaats de kwartels 35 minuten in de voorverwarmde oven
- Haal de kwartels uit de oven en haal ze uit de braadslede
- Dek ze af en laat ze nog 10 minuten rusten
- Plaats ondertussen de braadslede op een middelhoog vuur
- Voeg de bouillon en de witte wijn toe en laat 1 minuut koken
- Schraap met een houten lepel om de restanten op de bodem van de pan te verwijderen
- Breng aan de kook en laat het geheel tot 1/2 inkoken
- Proef en kruid bij met peper en zout
En nu enkel nog mooi serveren…
- Schep een eetlepel knolselderpuree op een bord en strijk uit in een maanvorm
- Schik een geroosterde kwartel op de puree
Tip: Wie dat wil kan de kwarteltjes ook al lop voorhand versnijden - Werk af met een lepel saus
- Serveer met bijgerechten naar keuze
Laat het smaken!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Het receptje voor de lekkere knolselderpuree is gebaseerd op een recept van Ottolenghi.
Voor mijn feestmenu ging ik zoals gewoonlijk mijn inkopen doen bij de Lidl om de hoek.
Tip: Laat je inspireren door het Delicieux gamma en de mooie feestfolder ‘Lidl Things‘
1 Reactie