Meer kleur op je bord is gezond!
We zijn al februari, ik weet het… En tochhhhh heb ik nog een heel goed idee voor een goed voornemen. Eentje voor mezelf, maar ook voor jou: “eet meer kleur”. (En voor de wijsneuzen onder mijn lezers, ik heb het uiteraard niet over een zak skittles of felgekleurde limonade.)
Waarom? Wel, wie zorgt voor kleur op zijn bord eet vanzelf meer groenten en fruit. Logisch, want dat zijn de voedingsmiddelen met de meeste kleurvariaties. Denk maar aan spinazie, rode biet, mango maar ook kiwi en aardbei. Meer kleur wil dus eerst en vooral zeggen: meer smaken op je bord. Maar er is meer! Meer kleur eten helpt je ook gezond blijven. Want al die kleurrijke groenten en fruit zitten vol vitamines, mineralen, vezels en essentiële voedingsstoffen. Win-win.
Nu hoor ik je denken “Allemaal goed en wel Amylia, maar hoe begin ik daar aan?”. Goed nieuws want kleurrijk eten is helemaal niet zo moeilijk! Volg eerst en vooral voor verse groenten en fruit de seizoenen. Geniet extra vaak van heerlijke tomaten, komkommer en radijsjes in de zomer, en kies in de wintermaanden voor pompoen of pastinaak. Extra variëren doe je daarnaast eenvoudig en gezond met diepvriesgroenten. In mijn diepvriezer vind je bijvoorbeeld altijd erwten, spinazie met en zonder room en rode vruchten. Wat zit er altijd in de jouwe?
Wat je normaal gezien niet zo vaak in mijn diepvrieslade ziet zitten zijn kant-en-klare gerechten…. Maar toen stond plots Josh van het Iglo Rescue Team voor mijn deur. #nojoke In zijn mandje zat onder andere een portie “courgettes en bulgur”. Een kleurrijke groentemix met bulgur, gegrilde courgettes, spinazie, tomaat, kikkererwten en wortelen. “Ideaal voor mediterraanse gerechten” stond er op de doos, en voila… zo serveerde ik daags nadien deze Easy peasy mediterraanse zalm bowl, die dus stiekem een beetje kant-en-klaar is.
Easy peasy mediterraanse zalm bowl
Dit receptje maak je ongeveer klaar op 30 minuten. Heb je écht weinig tijd? Bak de zalmfilets dan in plaats van ze te marineren en in de oven garen. Ook lekker! Ik schat dat je dan op minder dan 15 minuten alles op tafel hebt staan, not bad right?
Good to know: in deze versie kies ik dus een stukje kant-en-klaar en gebruik ik de “courgettes en bulgur” van Iglo. (Thanks Josh!) Kant-en-klaar én boordevol vitaminenes. Wist je dat diepvriesgroenten evenveel of zelfs meer vitamines bevatten dan groenten die je vers in de supermarkt koopt? Yes, dat komt omdat groenten direct na het oogsten ingevrozen worden en de groenten in de supermarkt nog een hele weg afleggen voor ze op ons bord terechtkomen. Uiteraard kan je ook kiezen voor verse bulgur met een regenboog aan groenten!
Voor 4 personen
4 zalmfilets
2 pakken “courgettes en bulgur” (= 800g)
1 avocado
Salade (+- 150 à 200g)
Verse peterselie
Extra vierge olijfolie
Marinade:
30 ml olijfolie
Sap van 1/2 citroen
1 el verse oregano
1/2 el verse dille
1 teen look, geperst
1 tl maple syrup / ahornsiroop (vervang evt door honing)
Peper en zout naar smaak
Extra lekker met verse tzatziki
- Verwarm je oven op 200°C
- Meng alle ingrediënten voor de marinade en giet deze over de zalmfilets, laat 15 minuten marineren
- Schik de gemarineerde zalmfilets in een ovenschotel
- Zet ongeveer 9 minuten in de oven, tot de zalm
- Bereid ondertussen de bulgurmix volgens de instructies op de verpakking
- Snij het vruchtvlees van de avocado in blokjes
- Schik de salade in een grote serveer kom of 4 aparte kommen
- Schep de bulgur met groenten over de salade
- Verdeel hierover de blokjes avocado
- Leg bovenaan elke kom een stukje zalmfilet
- Werk af met een streepje olijfolie, peper en zout en verse peterselie
- Optioneel: serveer met tzatziki
Snel ✓
Kleurrijk ✓
Gezond ✓
Lekker ✓
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Kleurrijke samenwerking met Iglo