Geleerd van de beste
Een van onze beste vrienden heeft (ondertussen al een tijdje) een vriendin. Een buitenlandse. Eentje met tattoos, een piercing én een dochter uit een vroegere relatie. Ken je dat…
Zo eentje met een mega big smile, een zalig gevoel voor humor en een gouden hart. Een harde werker, die weet dat je “niets voor niets” krijgt in het leven. Een top-madam en top-mama die ondertussen helemaal thuis is in onze fantastische framily. En het beste van al moet nog komen.. ze maakt ongelooflijk lekkere empanadas. Geleerd van haar mama, van Nanna .
Nanna woont in Chili en is (eindelijk) nog eens op bezoek in België. En dus is er nu extra veel tijd voor quality time, om bij te praten, te genieten met de hele familie ennnnnnnnn samen empanadas te maken. En omdat lieve Nanna’s al eens verrast mogen worden zorgden Nicole, Elena & Jens ervoor dat ook jij die heerlijke Chileense empanadas nu kan klaarmaken, door Nanna’s recept en foto in te sturen voor “Zondagse Kost”, de wekelijkse lezersrubriek van De Zondag.
Empanadas
Empanadas zijn gevulde hartige gebakjes die je kan frituren of bakken. Serveer deze huisgemaakte Chileense empanadas “de pino” met een lekkere, eenvoudige (maar liefst ook pittige) salsa en je hebt een echte Chileense maaltijd. Ik ben alvast helemaal fan!
Hoofdgerecht voor 4 personen (+-20 empanadas)
Pino (vulling)
3 grote ajuinen
1 tl komijn
1kg rundsgehakt
Peper en zout
Paprikapoeder
olijfolie
Optioneel: rozijnen
20 zwarte olijven
5 hardgekookte eieren
Tip: Maak de pino al een dag op voorhand!
Deeg
500g patisseriebloem
500g zelfrijzende bloem
5 el olijfolie
1 el zout
700ml lauw water
Snipper de ui fijn
Afwerking: 1 à 2 eieren
- Stoof de ui samen met 1 tl komijn gaar zet opzij
- Voeg het gehakt en de rest van de kruiden toe en bak bruin en rul
- Laat afkoelen en maak ondertussen het deeg
- Meng de bloem met het zout en de olijfolie
- Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed tot een egaal deeg
- Laat het degen 20 min tot 1u rusten in de koelkast
- Verwarm de oven op 180°C
- Snij de hardgekookte eieren in kwarten
- Rol het deeg uit en snij er, met behulp van een theebordje, ronde deeglapjes uit
- Leg in het midden van elk deeglapje 1 el pino, een kwartje ei en een olijf
- Bestrijk de randen van het deeglapje met een beetje losgeklopt eiwit en vouw het deeg dicht Druk de randen aan met een vork
- Klop het eigeel los en bestrijk de empanadas ermee
- Schik de empanadas op een met bakpapier beklede bakplaat (ongeveer 10 per bakplaat)
- Bak in de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar
#zondagsekost
Dit lekkere gerechtje maakte ik klaar in het kader van #zondagsekost voor ‘De Zondag’. Dit receptje is er een van Nanna, oftwel Erika del Carmen Peña Rojas (58) uit Chili.
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Stuur je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
—————————————————–
Ik hou echt van dit soort gerechtjes! 🙂 Ik ga het zeker eens proberen.
Leuk om te lezen, doen doen doen!
Hm, hiervan komt het water me in de mond! Ik wil het zo graag eens uitproberen =D
doen doen doen!