Gelezen in De Smaakbijbel (Niki Segnit): “De aspergesmaak wordt vaak als notig omschreven. Het is dan ook geen wonder dat asperges veel affiniteit met amandelen hebben, vooral als ze geroosterd zijn, want de botersmaak van de amandelen vult de zwavelsmaak van de asperges dan aan.. “
Asperges met amandelen
(voor 4 personen)
+- 24 asperges (reken ongeveer 6 Ã 8 pp)
100 g boter
handvol geschaafde amandelen
1/2 tl zout
1 tl citroensap
- Schil de asperges met een dunschiller, van boven aan het kopje naar onder
- Snij het houterige ‘kontje’ van de asperges er af
- Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe
- Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur
- Breng het water tot het kookpunt en zet vervolgens meteen het vuur af
- Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. (5 à  10 min)
- Schep de asperges uit het wateren laat ze uitlekken
TIP: Ik gebruik zelf mijn stoomkoker om mijn asperges te garen. Op een kleine 10 minuten zijn ze dan perfect gaar, zie: nog een klein beetje knapperig!
- Bak de geschaafde amandelen in de boter op een laag vuur
- Haal de pan van het vuur wanneer de amandelen goudbruin beginnen te kleuren
- Roer 1 theelepel citroensap en 1/2 tl zout door de amandelen
- Giet alles over de gare asperges
Heerlijk met een gekookt aardappeltje erbij!