Escavèche de Chimay BGA
Escavèche de Chimay BGA is een koud gerecht van gebakken vis geconserveerd in een azijnsaus met uien. De knowhow die achter dit streekproduct schuilgaat wordt al sinds de 18e eeuw in het zuiden van de provincie Henegouwen van generatie op generatie doorgegeven. In 2021, en dus nog heel recent, kreeg dit streekproducten een Europees BGA-label (Beschermde Geografische Aanduiding).
De Europese erkenning als BGA is belangrijk, zowel voor producenten als consumenten. Het label zorgt er mee voor dat een streekproduct erkent wordt als een kwaliteitsproduct én zorgt ervoor dat traditionele know how behouden kan blijven.
De erkenning van Escavèche de Chimay BGA beschermt:
- De specifieke knowhow: De bereiding van de saus, het bakken van de vis
- De kenmerken van het product: de ingrediënten, de bereidingswijze, de verpakking in een aardewerken pot en zelfs de minimale houdbaarheid
- Het lokale aspect: De productie en de verpakking van dit gerecht moet plaatsvinden binnen de provincie Namen (Cerfontaine, Couvin, Doische, Philippeville, Viroinval) en/of de provincie Henegouwen (Chimay, Momignies, Froidchapelle, Sivry-Rance).
Ik geef toe, ik vond het er in eerste instantie niet echt lekker uit zien. De saus heeft een grijzige kleur en een vrij dikke structuur. Maar als ambassadrice van de Eurofoodart campagne is het natuurlijk wel mijn plicht om alle deelnemende producten te proeven en beter te leren kennen. Gelukkig klopt het gezegde “ongekend is onbemind”, want na een eerste onzekere hapje ging de rest van het stukje vis er vlotjes in. Ik ben er zeker van dat heel wat onder jullie deze lokale delicatesse ook nog nooit proefden, en om jullie te overtuigen verwerkte ik de Escavèche de Chimay BGA in een heel eenvoudig toegankelijk hapje: Gevulde kerstomaatjes met Escavèche de Chimay BGA.
Gevulde kerstomaatjes met Escavèche de Chimay BGA
Hapje voor 4 personen
250 g Escavèche de Chimay BGA (2 à 3 stukken) met saus
16 kerstomaten
Handvol verse peterselie
1 el bloemenhoning (of meer naar smaak)
Peper van de molen
Zout (optioneel)
- Was de kerstomaten en snij er het kapje af
- Lepel ze leeg en laat ze ondersteboven uitleggen op een rooster
- Snij de Escavèche de Chimay BGA in hele fijne stukjes
- Hak de peterselie fijn
- Meng de Escavèche de Chimay BGA met de peterselie en de honing
- Proef en kruid bij met peper en eventueel zout
- Vul de tomaatjes met met de Escavèche de Chimay BGA – mengeling
- Zet het kapje terug op de tomaatjes
Wijntip: Heerlijk met een glaasje Crémant de Wallonie BOB – Extra Brut rosé
Zet jij de Crémant de Wallonie BOB klaar? 😉
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
———————————————————————————————————————————————————————————————
Recept in samenwerking met de campagne Eurofoodart, gefinancierd wordt met steun van de Europese Unie. Ter info: De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat.