Wat is labneh?
Hoewel het recept van vandaag heel eenvoudig is, heeft het toch enkele exotische ingrediënten. Voor fans van de wereldkeuken, en dan vooral van Mezze, is labneh zeker geen onbekende. Maar ik kan me inbeelden dat deze lekkernij niet bij iedereen een belletje doet rinkelen. Labneh is een verse kaas gemaakt van uitgelekte yoghurt. Een vast onderdeel van Libanese mezze. Het woord ‘labneh’ komt van het Arabische woord voor yoghurt: laban. Verkrijgbaar in de supermarkt offff je kan het ook zelf maken! (maar voor dat laatste verwijs ik je even door naar Libelle Lekker!)
Labneh is heerlijk om brood in te dippen (of focaccia mee te pimpen!) en als dip bij veel gerechten uit het Midden-Oosten. Probeer het bijvoorbeeld eens als ‘saus’ bij lamsvlees!
Focaccia met kruidige labneh, pistache en munt
1 foccacia (vers van bij de bakker, homemade of af te bakken)
220 g labneh
2 tenen look
Zeste van ½ citroen
1 el citroensap
2 el olijfolie
Peper en zout
½ tl sumac kruiden
Handvol geroosterde pistachenoten
10-tal verse muntblaadjes
Tip : Geen labneh te vinden in de dichtstbijzijnde supermarkt? (check zeker de zuivel- en apero afdeling!) Dan kan je deze eventueel vervangen door Griekse yoghurt. Niet helemaal het zelfde, maar wel heel lekker.
- Bak je foccacia af zoals aangegeven op de verpakking
(Kocht je verse focaccia, dan volstaat het om deze kort even onder de gril te plaatsen net voor het serveren) - Pers de look en meng onder de labneh
- Voeg nu ook de zeste van citroen, het citroensap en 1 el olijfolie toe
- Proef en kruid bij met peper en zout
- Hak de pistachenoten in grove stukken
- Verdeel de labneh over het lauwwarme focacciabrood
- Werk af met geroosterde pistache noten, muntblaadjes, sumac kruiden en de resterende lepen olijfolie
De Zondag
Dit gerechtje maakte ik klaar voor De Zondag, naar het recept van Maxine (26) uit Stekene. “Vandaag deel ik met jullie een heerlijk recept om een eenvoudige focaccia om te toveren tot een origineel apero- (of zelfs lunch) feest. Focaccia met een Libanese twist, dankzij de topping van labneh, pistache en munt” vertelde lezeres Maxine. En deze ambitieuze patissier is een echte kenner: “Anderhalf jaar geleden startte ik mijn eigen zaak Baksel, gespecialiseerd in seizoensgebonden artisanale focaccia’s met een funky twist.”Maar ook wanneer ze thuis in de keuken staat kiest Maxine voor lokale ingrediënten van het seizoen: “Ik koop zo veel mogelijk groenten en fruit rechtstreeks van de boer, met een voorkeur voor 2e keus producten. Groenten en fruit met een schoonheidsfoutje zeg maar.”, lacht Maxine. “Ze zijn minstens even lekker en bovendien beter voor de portemonnee”.
Een beetje meer over Maxine en haar heerlijke baksel(s), want deze – enthousiaste onderneemster in hart en nieren verdient het om in the picture te staan! Op haar 25ste neemt ze als jonge patissier een grote sprong en jaagt ze haar dromen na. Zeven jaar lang werkte ze in de topgastronomie en deed ze verschillende stages van België tot New York. Met Baksel maakt Maxine focaccia’s die met volle aandacht bereid zijn van begin tot einde. Ze werkt uitsluitend met verse producten en natuurlijke ingrediënten.
Na haar inzending voor De Zondag kon ik niet anders dan proeven van al dat lekkers, en boy oh boy haar focaccia’s zijn echt 100% genieten! Krokant, luchtig en echte smaakbommetjes! Deze focaccia (met leuke namen als ‘bake someone happy’, “you take my bread away’ en ‘camenbread’) zijn echt de moeite om te bestellen/kopen!
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Geniet!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!