Russische botercrème
De meest gebruikte botercrème in cupcake recepten is zeker en vast de Amerikaanse versie, die je maakt met boter en suiker. De botercrème in dit recept is een andere, een Russische botercrème. Deze Russische botercrème maakte ik voor dit recept voor de allereerste keer… en ik ben helemaaaaaal verkocht. Deze botercrème wordt gemaakt met gecondenseerde melk. Het is heerlijk zoet en zijdezacht. Ideaal voor het versieren van taarten en cupcakes.
Wil je deze cupcakes graag maken maar heb je geen spuitzak? No worries, het kan ook zonder. In deze video van Culy leer je er zelf een maken! Een spuitzak maken moeilijk? Echt niet. Het enige wat je nodig hebt is een druk-en-sluit zakje en voilà: je (bijna gratis) wegwerp spuitzak is geboren. Succes!
Speculaas cupcakes
+/ 24 stuks
Cupcakes
250 g boter
250 g kristalsuiker
Enkele druppels vanille-extract
4 eieren
4 el melk
250 g zelfrijzende bloem
Topping
250 g ongezouten roomboter
200 g gesuikerde en geconcentreerde melk
3 el Speculoospasta (of meer naar smaak)
Extra: Cupcakepapiertjes, cupcake bakvorm – Speculaas en speculaaskruimels
- Verwarm je oven voor op 175°C
- Plaats de cupcakepapiertjes in het bakblik
- Klop de boter, samen met de suiker en het vanille-extract romig met je keukenrobot of handmixer
- Doe de eieren 1 voor 1 de eieren bij het botermengel, blijf kort doorkloppen
- Voeg daarna afwisselend de melk en het zelfrijzende bloem toe
- Meng tot een glas beslag
- Verdeel het beslag in de cupcakepapiertjes
Tip van Saskia: gebruik hiervoor een ijsschep - Bak de cupcakes ongeveer 20 minuutjes in de voorverwarmde oven
- Klop voor de topping de boter wit en romig (+-8 min)
- Voeg er de geconcentreerde melk en speculaaspasta aan toe en laat nog enkele minuten verder kloppen voor een luchtige botercrème
- Spuit een mooie toef botercrème op de afgekoelde cupcakes
- Werk af met een speculaasje en of/speculaaskruimels
Extra: Je kan de cupcakes ook nog opvullen met speculaaspasta. Maak dan een klein gaatje in de cupcake met een appelboor en vul dat op.
De Zondag
Dit gerechtje maakte ik klaar voor De Zondag, naar het recept van lezeres Saskia (49) uit Sint Blasius Boekel. Lezeres Saskia heeft een grote passie voor bakken, van koekjes tot lekkere taarten en cupcakes in verschillende smaken en kleuren. Deze speculaascupcakes zijn een van haar persoonlijke favorieten. “De basis zijn hele eenvoudige cupcakes, die je ook in tal van andere recepten kan gebruiken. Maar het bijzondere is de topping van russische botercrème met een vleugje speculaas… Heerlijk zoet en zijdezacht!”, aldus Saskia.
Haar lekkere cupcakes en taarten neemt Saskia regelmatig mee naar het werk, tot groot plezier van haar collega’s. Maar ook thuis klaagt er niemand over haar bakexperimenten. Saskia: “Mijn gezin is erg belangrijk voor mij. We proberen zo veel mogelijk te genieten van grote en kleine mooie momenten en gelukjes samen… en geef toe, daar hoort bij regelmaat een lekker stukje taart bij!”.
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
___________________________________________________________________________________________