Speculaas cheesecake, een ideaal dessertje (of vieruurtje, of extraatje bij teatime) voor speculaaslovers.
Dag Sinterklaasje
De Sint is ondertussen weer langs alle brave kindjes gepasseerd. Ik was er enkele dagen tussenuit, anders had hij natuurlijk ook in mijn schoen een cadeautje of twee achtergelaten … toch?
Ik ben er alvast wel zeker van dat hij niet alleen bergen speelgoed, maar ook (veel te veel) mandarijntjes, chocolade én speculaas achterliet. De mandarijntjes worden de nieuwe gezonde snack tussendoor, de restanten van de chocolade mannetjes worden gesmolten en verwerkt in een heerlijke chocolademousse. ‘En de speculaas dan?’, hoor ik je denken. Wel een deel daarvan gaat naar een zalige portie tiramisu (want ja, tiramisu is volgens mij nog lekkerder met speculaas dan met lange vingers!) en de rest dient als bodem voor deze zalige speculaas cheesecake! Believe me, deze maak je binnenkort nog eens. Al moet je er dan misschien een pakje speculaas voor gaan kopen, haha.
Speculaas Cheesecake
200 g speculaas (leuke afwisseling; chocolade koekjes!)
70 g gesmolten boter + extra
500 g roomkaas (bv St Môret of Philadelphia natuur)
100 g suiker
Enkele druppels vanille extract
1 el speculaaskruiden
2 eieren
Garnering: speculaasjes of chocoladeschilfers
Extra: springvorm (+- 20cm)
- Verwarm de oven op 180° C
- Verkruimel de koekjes in de maler van je keukenmachine
- Meng de koekjeskruimels met de boter
- Vet een springvorm in
- Verdeel het koekjesmengsel over de bodem van de springvorm
- Druk goed aan
- Meng de roomkaas met de suiker, het vanille extract en de speculaaskruiden
- Voeg de eieren toe en mix tot een glad mengsel
- Bak de taart 40 min in je voorverwarmde oven
- Laat volledig afkoelen
- Geniet!
Speculaaskruiden
Speculaaskruiden? Dat is een combinatie van peper, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder en kaneel. Deze kruidenmengeling is een onmisbaar ingrediënt bij het maken van speculaas en ook bij pepernoten. Tip: Wees steeds voorzichtig in je dosering, je hebt maar een klein beetje nodig voor heel veel smaak! (Ja, dit schrijf ik uit ondervinding. Oeps…)
Je kan de kruiden kopen in de betere supermarkt en natuurlijk ook online. Believe me, ik ben echt een slechte online shopper (moet meestal gewoon het hele pakketje terugsturen) maar online kruiden knopen is echt wel heel handig. Een van mijn favoriete plekjes op het world wilde web om dat te doen is The Flavor Shop. In de webshop van dit leuke team kan je zooooo veel lekkers bestellen! Denk maar aan kruiden & specerijen, olijfolie, delicatessen en ook verschillende soorten gin tonic & sterke drank. En voor wie niet graag online koopt: ze hebben ook een echte winkel!
Geniet er van!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Ik heb de speculaaskaastaart (jouw versie) net gemaakt. Morgen wordt hij geproefd: ik hoop dat hij goed gelukt is. Hij ruikt door de speculaaskruiden alvast anders dan diegene die ik gewoon ben. Wat niet slecht hoeft te zijn, natuurlijk!
Oh spannend! Ja het is iets helemaal anders dan gewone cheesecake natuurlijk… Maar wel heel lekker hoor 😉 Laat maar weten wat je er van vond!
Heerlijk! Cheesecake is echt mijn favoriete taart 🙂 Al veel variaties op, maar deze nog niet geprobeerd.
Mijn speculaas cheesecake staat nu in de oven! Heel benieuwd! Voor hoeveel personen verwacht je dat het is?
Hoi Josien, en en en? Was het lekker? Je kan er zeker met z’n 6 van smullen!
Ik ben dol op cheesecake, deze variant lijkt me ook erg lekker.
Dan zit er maar een ding op hé…. Uitproberen 😉
Hallo, ik zou deze speculaas cheesecake binnenkort willen proberen. Maar ik heb nog 2 vragen. Er staat volledig laten afkoelen, maar is dat in de oven of buiten de oven? Het zou jammer zijn als ik de cake te vroeg uit de oven haal.
En voor het serveren doe je er dan verkruimelde speculaaskoekjes over strooien?
Hoi Ingrid
Wat leuk te lezen dat je dit cookamealtje gaat uitproberen! Wel het afkoelen doe je gewoon op je aanrecht, in de bakvorm. Ik serveer de taart graag met verkruimelde speculaas maar je kan ook versieren met chocolade of rode vruchten.
Succes en tot snel!
Hey Amelia, wat deed ik mis hier: mijn cheesecake is lekker van smaak maar is erg dun gebleven, de kaas is niet “gerezen” waardoor de taart erg zwaar valt op de maag. Ik heb maar 1 centimeter laagje kaas, helemaal niet luchtig dus… ik volgde je recept perfect op nochtans 🙂 Dank je! Kim
Hoi Kim, eerst en vooral bedankt om een cookamealtje uit te testen! Zonde dat de taart niet hélemaal was wat je er van verwachtte. Hoe groot was je bakvorm? Ik heb het recept even nagelezen (want is al even geleden dat ik deze zelf maakte) maar kan niet direct spotten waar heb misgelopen kan zijn… sorry!