Food is memories
Ik heb altijd al een zwak gehad voor verhalen. Ja echt, ik hou er van om naar verhalen te luisteren en natuurlijk ook om verhalen te vertellen (ideaal dus die blog hier haha). Bovendien kook je volgens mij zelfs lekkerder met ingrediënten met een verhaal én smaakt een recept met een mooi verhaal gewoon net dat tikkeltje beter en/of sappiger. Geweldig toch om een gerecht te serveren en daar aan tafel een leuk verhaal over te kunnen vertellen?
Wel, het verhaal achter dit lekkere cookamealtje kreeg ik binnen in mijn mailbox van De Zondag en is er eentje over Anja, een supersympathieke foodstyliste (daarover straks meer) met een vleugje Pools in haar bloed! De lieve Babcia (Pools voor oma) van Anja woont in een rusthuis in Polen. De bezoekjes die op de planning stonden voor Anja en haar gezin konden tot nu toe niet door gaan. Uiteraard zit die (verdomde) Corona achter dat uitstel van bezoekjes. En ik kan me voorstellen dat dat erg moeilijk is. Jah, iedereen die de afgelopen maanden al iemand moest missen begrijpt dit natuurlijk helemaal… Het is voor niemand een eenvoudige periode. #samentegencorona
Maar geluk zit in de kleine dingen, en als ultieme positivo probeer ik altijd het beste uit elke situatie te halen… en dat doet Anja dus ook. Met deze placki, een familierecept, brengt Anja haar oma toch een beetje dichterbij. En het liefst van al maakt ze deze heerlijke en eenvoudige Placki samen met haar eigen kinderen. Om samen verhalen te vertellen van vroeger, over de bezoekjes aan Babcia en natuurlijk om samen weer nieuwe verhalen te maken. Heerlijk toch?
Leuk om te weten: Babcia spreekt geen Nederlands, maar kreeg wel een exemplaar van De Zondag toegestuurd van haar kleindochter… Je staat natuurlijk niet elke dag met je recept in een van de meest gelezen Belgische kranten hé! #kleinegelukjes
Placki – Poolse appelpannenkoekjes
Voor 4 personen (20tal kleine pannenkoekjes)
200 ml volle yoghurt
1 zakje vanillesuiker
4 el kristalsuiker
1 ei
6 el tarwebloem
3 appels
1 tl bakpoeder
Zonnebloem of maïsolie (om te bakken)
Bloemsuiker
- Schil de appels en snij ze in kleine blokjes
- Meng de yoghurt in een mengkom met de kristal- en vanillesuiker
- Voeg nu het ei, de bloem en het bakpoeder toe
- Meng tot een glad deeg
- Schep de stukjes appel door het yoghurtdeeg
- Doe een beetje olie in een pan en zet het vuur middelhoog
- Bak de pannenkoekjes goudgeel
- Serveer met poedersuiker
Een feest voor groot en klein, smakelijk!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
#Zondagsekost
Dit lekkere gerechtje maakte ik klaar in het kader van #zondagsekost voor ‘De Zondag’. Het is een recept dat ik kreeg van Anja, een supertoffe mama van twee die gek is op bakken én fotografie. Sinds kort combineert ze deze passies als ‘The Baking Foodstylist‘ en kan je bij haar terecht voor foodstyling en Food Photography. Je kan je wel voorstellen dat ik het wel heel spannend vond om het recept van haar oma te fotograferen hé?! Meer informatie over Anja en haar professionele activiteiten kan je vinden op haar website;
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Wauw! Het receptje ziet er super lekker uit. Alleen…. placki (of platski, zoals je het uitspreekt), zijn eigenlijk aardappelpannenkoekjes. Ook mijn babcia, die jammer genoeg stierf toen ik 3 was, heeft dit aan mijn mama geleerd. En zo hebben wij maandelijks thuis ook placki gegeten. Net als allerlei andere Poolse gerechten. Maar dat neemt niet weg dat de appelpannenkoekjes er ook heel lekker uit zien. Voor het échte recept van placki mag u me steeds contacteren! 🙂
Vele groetjes!
Ik heb uw recept gemaakt, in een woord: heerlijk.
Volgende keer doe ik er een paar rozijnen bij… hartelijk dank.
Matthea Halmans
Zo leuk om te lezen, bedankt Matthea! En wat een lekker idee om er rozijnen aan toe te voegen. Ga ik ook eens proberen. Hopelijk tot gauw, voor een nieuw cookamealtje?