Pannenkoeken à la Cookameal
Mijn recept is door de jaren heen een beetje geëvolueerd (en wie weet moet ik na het uitproberen van al jullie heerlijke tips en trics deze blogpost nog eens aanpassen). Gestart van de recept van ‘Ons Kookboek’ en dan gewoon heel veel pannenkoeken gebakken en wat dingen uitgetest. De ‘bijzonderheden’? Spuitwater, enkele druppels vanille en een snuifje zout. Verder vind ik ‘echte’ boter gebruiken ook echt een meerwaarde!
Voor 15 stuks
2 eieren
500 ml melk
enkele druppels vanille extract
250 g bloem
1 el suiker
snuifje zout
50 g boter
150 ml spuitwater
- Breek de eieren en meng ze met de melk
- Voeg het vanilleextract toe
- Zeef de bloem in een ruime kom
- Voeg de suiker en een snuifje zout toe
- Giet het melkmengsel al roerend door de bloem
- Verwarm de boter (in een pannetje of in de microgolf) tot hij volledig gesmolten is
- Roer de gesmolten boter door het beslag
- Meng als laatste het spuitwater door het beslag
- Bak telkens een pollepel van het deeg in een hete pan
Ter info: ik gebruik eigenlijk enkel voor het bakken van mijn eerste pannenkoek een beetje boter, verder doet mijn pannenkoekenpan zijn werk!
Jullie pannenkoekengeheimen
Via instagram polste ik naar jullie pannenkoekengeheimen. Want dit receptje hierboven is misschien wel hoe ik pannenkoeken maar… maar het is duidelijk dat jullie zo jullie eigen manieren hebben om de allerbeste te maken. Bedankt allemaal om zo vlijtig jullie tips neer te pennen. Here we go:
- Een scheutje bruiswater. Jup, great minds think alike, haha! Heel wat onder jullie gebruiken ook een scheutje bruiswater voor extra luchtige pannenkoeken!
- En volgens sommigen onder jullie is verse gist in combinatie met bruiswater nog beter!
- Maak je pannenkoekenbeslag op voorhand klaar. Een beslag dat enkele uren kan ‘rijpen’ in de koelkast, levert je nog lekkerdere pannenkoeken op.
- Splits je eieren en klop het eiwit stijf. Spatel het vervolgens zachtjes onder het deeg.
- Vervang de helft van de melk voor het beslag door tafelbier (deze tip is nieuw voor mij… nog mensen die dit doen?)
- Zelfrijzende bloem of bakpoeder
- Gebruik puddingpoeder in je beslag (Ook Roger Van Damme doet het zo!)
- Vanille extract toevoegen voor extra smaak is een vaak gegeven tip, maar ook een snufje kaneel of koekjeskruiden zou heel lekker zijn!
- Last but not least kreeg ik ook Sprite als geheim ingrediënt (ipv suiker + bruiswater)… dat is toch wel de meest bijzondere denk ik! Wie test het uit?
Ik ga er zeker een paar uitproberen. En één ding is zeker: pannenkoeken bakken is meer dan alleen melk, eieren en bloem onder elkaar mengen! Oh en niet alleen familierecepten gaan generaties lang mee. Ik ging in het Miele Experience center toestellen uittesten (en hoe kan dat beter dan met pannenkoeken?!). Toestellen die gemaakt zijn om generaties lang mee te gaan… en veel heerlijke familierecepten me klaar te maken natuurlijk! #tobecontinued
Geniettttttt!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!