Destination Zuid-Tirol
Zuid-Tirol is een streek in Italië die hier al een hele tijd op ons “must-visit” lijstje staat. Zuid-Tirol, de Noordelijkste provincie van Italië, is een streek vol contrasten: van Alpentoppen tot zuidelijke sferen, een mix van Alpen en mediterraanse sferen en invloeden. Wedden dat ik jullie met de volgende beelden direct doe dagdromen? #sorrynotsorry
Ik zie het al helemaal voor me: Lucie in de draagzak tijdens prachtige wandelingen, picknicken langs het water, genieten met een heerlijke verse pasta en een glaasje lokale wijn om te eindigen met een appelstrüdel en een cappuccino. Jammer maar helaas, zo eenvoudig is het momenteel niet om te reizen… Maar daar heb ik toch een klein beetje iets op gevonden…
Via instagram kwam ik in contact met Julia , een trotste Zuid-Tiroolse, van de blog ‘Passione Cooking‘. We raakten aan de praat en deden een switch van gerechten. Julie maakte enkele weken geleden “gegrilde asperges met tomatenvinaigrette à la Cookameal” en ik maakte een typisch Zuid-Tirools gerecht dat Julie leerde van haar mama. Wij genoten alvast van deze digitale culinaire reis, en ik hoop natuurlijk dat we jullie zo ook kunnen inspireren! (En voor wie nu ook zin heeft om te vertrekken. Check zeker https://www.suedtirol.info/nl voor meer info over deze mooie regio!)
Muas met maïsmeel
Voor mij is dit gerecht iets tussen pudding en havermout… een lekkere ‘pap’ die echt gemaakt is om te delen. Maar uiteraard kan Julia er nog meer over vertellen… Julia: “Muas is een eeuwenoud en vooral echt typisch gerecht uit Zuid-Tirol. Het is afkomstig uit de ‘bergboederijen” waar men het maakte met verse melk. Het is een ontbijt of ‘stevig) tussendoortje. Het beste deel van de muas is voor mij de laag die zich vormt op de bodem, de “Schearn”. Oh ja, en het gerecht wordt niet op het bord geserveerd. Je eet Muas allemaal samen uit de pan … dus, lepels in de hand en proeven maar!”
Ingrediënten voor 4 personen
1,2 l melk
4 el maïsmeel
1 tl zout
5 el bloem
2 el kristalsuiker
30 g boter
Serveren: 30 g boter en bruine suiker
Extra: Gietijzeren pan
- Doe de bloem, het maïsmeel, de suiker en het zout in een kom
- Voeg al roerend de melk toe, zorg dat er geen klontertjes ontstaan
- Smelt 30g boter in je gietijzeren pan
- Als de boter is gesmolten en er bubbels beginnen te vormen, gier je het bloemmengsel in de pan
- Warm het mengsel al roerend op
- Blijf roeren tot het mengsel dikker wordt en begint te pruttelen
- Zet dan het vuur laag en laat ca. 30 minuten verder garen, zonder roeren
Er zal zich een “schearn”/korst op de bodem vormen en een licht ‘velletje’ op de bovenkant - Haal de muas van het vuur en laat ongeveer 5-10 minuten rusten
- Smelt ondertussen de resterende 30g boter in een pan en laat lichtjes bruinen
- Bestrooi de muas met de bruine suiker en vervolgens met de gesmolten boter
- Zet de pan en lepels op tafel… en geniet
Buon appetito!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!