Lekkers voor je vrienden – de lockdown editie
Het was Lisa (copywriter/foodie/zoetebek/bierlover/mama) die me dit recept doorstuurde voor Zondagse Kost. In haar mailtje stond er, naast het recept voor deze lekkernij, ook echt een topidee: “Deze mini-kanelbullar zijn ook ideaal om vrienden te verrassen tijdens deze ietwat kille lockdown. Mooi verpakken, aanbellen, in de bosjes duiken … en verraste gezichten vanop een afstandje aanschouwen.” En hoewel ‘in de bosjes duiken’ in onze straat niet mogelijk is, zie ik dit soort verrassing echt 200% zitten. Om te geven, maar ook om te krijgen (hint voor de vrienden! haha)!
Oh en aangezien we in deze periode massaal gaan wandelen én het echt topweer gaat worden de komende dagen: deze mini kanelbullar zijn ook i-de-aal voor onderweg! Redenen genoeg dus om ze snel uit te proberen.
Mini-kanelbullar
12 à 14 kleine kaneelbroodjes
Deeg:
- 30 g ongezouten roomboter
- 125 ml volle melk
- 30 g kristalsuiker
- 10 g instant gist
- ½ tl zout
- 1 tl kardemom
- 250 g tarwebloem
Vulling:
- 20 g ongezouten roomboter, gesmolten
- 100 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 à 2 tl kaneel (meer voor de liefhebbers!)
Afwerking: 1 ei, losgeklopt – Handvol parelsuiker
- Doe voor het deeg de boter samen met de melk, kristalsuiker en het gist in een pannetje
- Verwarm tot de boter is gesmolten
- Doe ondertussen het zout, de kardemom en de tarwebloem in een kom en schenk er de vloeibare ingrediënten bij
- Kneed (evt met je keukenmachine) tot een soepel, licht plakkerig deeg
- Vorm een bal van het deeg
- Leg de bal in een kom en laat 1 uur afgedekt rijzen
- Rol het deeg uit tot een dunne, rechthoekige plak
- Smeer het deeg in met de gesmolten boter
- Strooi de basterdsuiker en het kaneel over de boter
- Rol het deeg op vanaf de lange zijde
- Snij de rol in 12 à 14 plakken
- Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat
- Dek af met een vochtige theedoek en laat nogmaals 20 min rijzen
- Verwarm de oven voor op 240°C
- Smeer de bovenkant van de kanelbullar in met losgeklopt ei
- Strooi er ten slotte de parelsuiker overheen
- Bak de kanelbullar in 8 à 10 min goudbruin
Let’s bake!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
ps: Lisa, wanneer doen we die Corona-wandeling samen? Met of zonder de meisjes? Wie bakt er lekkers en wie zorgt voor drankjes? #instagrammadeusdoit
————————————————————————————–
#Zondagsekost
Dit lekkere gerechtje maakte ik klaar in het kader van #zondagsekost voor ‘De Zondag’. Het is een recept dat ik kreeg van Lisa, die het op haar beurt leerde kennen via culy.nl!
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!