Lucie en chocola-la-la
Lucie zag me met deze schotel melocakes de keuken uitlopen… en dat handje was niet meer te vermijden. That kid loves chocolate. Ze begint dan spontaan te zingen “chocola-la-laaaa, chocolalalallalaaaaaaa!” Ongelooflijk schattig.
Ze samen maken met Lucie is nu nog net iets te moeilijk, ze is natuurlijk nog maar net twee. En ik vrees stiekem ook dat ze meer met haar handen in de gesmolten chocolade zou zitten dan wat anders, hehe. Voor wie met de kindjes wel een weekend- of vakantieprojectje wil maken van deze geweldig lekkere melocakes… Niet twijfelen, doen doen doen!
Melocakes
Voor 30 stuks
200 g bloem
75 g witte basterdsuiker (kan je vervangen door kristalsuiker of zelfs ‘kinnekessuiker’)
1 zakje vanille suiker
125 g ongezouten melkerijboter (kamertemperatuur)
1 ei
Snuifje zout
2 gelatineblaadjes
175 g fijne suiker
50ml water
75 g eiwit
250 g chocolade (melk of puur)
- Meng de bloem, witte basterdsuiker en vanillesuiker
- Doe er vervolgens de boter in stukjes bij
- Voeg het ei toe en meng tot een egaal deeg
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat minstens 30 min afkoelen in de koelkast
- Verwarm je oven voor op 175°C
- Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot 5mm dikte
- Steek er rondjes uit van +-5cm diameter
- Leg de deegrondjes op een met bakpapier beklede bakplaat
- Bak de koekjes gedurende 20 min in de voorverwarmde oven
- Haal ze uit de oven en laat afkoelen op een rooster
- Week de gelatineblaadjes in een kom koud water
- Verwarm al roerend 50 ml water met de fijne suiker in steelpannetje
- Blijf roeren tot de suiker volledig opgelost is
- Roer er vervolgens de geweekte gelatineblaadjes door
- Klop de eiwitten stijf
- Giet er het warme suikermengsel bij
- Blijf ongeveer 5 minuten kloppen, tot een mooi vast geheel
- Doe het eiwitbeslag vervolgens in een spuitzak
- Spuit het eiwitbeslag op de koekjes en laat zo’n 30 min opstijven in de koelkast
- Smelt de chocolade au bain marie of in de microgolfoven.
- Bedek de koekjes met een laagje gesmolten chocolade.
Tip: Plaats de koekjes op een rooster en overgiet met de gesmolten chocolade of dompel de koekjes met behulp van een vork in een kommetje met chocolade.
Wel, ik ga er nog eentje snoepen sé!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!
De Zondag
Dit gerechtje maakte ik klaar voor De Zondag, naar het recept van lezeres Els uit Eeklo. Els: “Mijn dochter is sinds enkele maanden het huis uit. Het meest van al mis ik onze gezellige avondjes aan tafel. Gelukkig komt ze nog heel regelmatig op bezoek (of ik bij haar), dan eten we samen en praten we bij. Momenten die ik echt koester!”
Lezeres Els geniet van lekker eten, koken en vooral van bakken. Toch is ze zelf geen zoetekauw: “Mijn creativiteit kan ik het beste kwijt tijdens het bakken… maar zelf veel snoepen van het resultaat doe ik zelden. Ik geniet er meer van om anderen te zien smullen. Dus deel ik mijn creaties uit aan buren en vrienden, of trakteer ik collega’s tijdens een meeting”.
“Elke week blader ik snel naar de rubriek Zondagse Kost.”, vertelt Els, “En aangezien er vaak hartige gerechten aan bod komen zag ik mijn kans met deze heerlijke Melocakes.”, en ik ben blij dat ze dat gedaan heeft!
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Hallo,
Ik probeerde deze melocakes al enkele keren uit. Ze zijn super lekker maar het lukt mij nooit om het eiwitbeslag vast genoeg te krijgen, waardoor ze altijd wat inzakken. Hoe kan ik dit voorkomen?