Voor wie gluten moet laten…
Via de cookameal-facebookpagina kwam de vraag naar glutenvrije recepten. Een leuke uitdaging! Een glutenallergie komt steeds vaker voor, meer en meer mensen moeten dus gluten zo veel mogelijk vermijden in hun dagelijkse voeding. En dat is niet altijd zo makkelijk. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst en is dus ook aanwezig in alle producten die van deze granen gemaakt worden. Denk maar aan brood, pasta, paneermeel, koekjes, cakes en taart. Maar, voor alles een oplossing… zo ook voor brownietaart!
Dit receptje kreeg ik van een superchef, en ik ben dan ook superblij dat ik het met jullie mag delen! Bedankt Jan, van het enige echte restaurant Decan.
Glutenvrije brownietaart
Voor 6 personen
125 g pure chocolade
100 g boter
2 eierdooiers
135 g eiwit
130 g suiker
+ eventueel fijngehakte pistachenoten om te garneren
- Verwarm je oven voor op 170°C
- Smelt de chocolade met de boter
- Doe de eidooiers in een grote mengkom en voeg er 60 g suiker aan toe
- Klop het mengsel met een mixer tot een luchtige crèmekleurige massa
- Voeg de chocoladeboter bij het eigeelmengsel
- Klop het eiwit op en voeg er geleidelijk de rest van de suiker aan toe
- Meng het stijfgeklopte eiwit voorzichtig onder het chocolademengsel
- Beboter een bakblik of ronde springvorm (23 cm) en bestrooi met (glutenvrije) bloem
- Giet het browniebeslag in de bakvorm
- Bak 10 à 15 minuten in je voorverwarmde oven. (Doe de test met de tandenstoker)
- Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur
Oh, maak je geen zorgen als de taart een beetje inzakt als ze uit de oven komt. Helemaal normaal!
Geniet er van!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Dit receptje is old but gold. In 2014 kwam het voor het eerst op de blog, met deze prachtige foto…
#neverstoplearning
Ik heb hem niet kunnen proeven, want heb hem gemaakt voor de Sint-Maartentoch georganiseerd door de school van mijn kindjes. Hij is idd serieus ingezakt 😀
Ohhhh zelf niet kunnen proeven! ja hij verliest heel wat volume hé! Maar gelukkig wel zooooooo lekker!
Hi Amelia!
Bij mij blijft de taart lopend vanbinnen, ik moet hem ‘schrapen’ om op te dienen. Langer laten bakken helpt niet echt. Kan het liggen aan de oven (ik heb geen traditionele maar bak in een combi met convectie). Grtjs!
oei Els, dat is niet de bedoeling natuurlijk…. Ik heb de taart al verschillende keren klaargemaakt en nog nooit problemen gehad. Even denken waar het kan mislopen: klop je het eiwit voldoende op? Ik heb even opgezocht en je zou blijkbaar je oven op 200°C mogen zetten om het zelfde resultaat te krijgen als gewone op 180°C. Ik hoop dat de taart de volgende keer pico bello uit de oven komt! liefs