Franskes zijn eenvoudige lekkere koekjes, die een beetje lijken op speculaasjes, met extra veel liefde gebakken.
Extra veel liefde
Nog nooit van Franskes gehoord? Dat verbaast me niet. Ik kende deze koekjes ook niet, tot ik een mailtje van Anneke kreeg in de mailbox van De Zondag. Over deze lekkere koekjes, over Frans en de Franskes, over liefde en gemis.
Franske is de vokke van Anneke, en dit zijn ‘zijn koekjes’. Speciaal voor hem gebakken, omdat die koekjes een van de enige dingen waren die hem nog smaakten tijdens zijn laatste dagen. Eind februari moest Anneke afscheid nemen van haar lieve Voke, na een strijd tegen longkanker. En afscheid nemen deed ze ook met een Franske. Samen met een bende goede vriendinnen bakte Anneke voor iedereen die naar de afscheidsviering kwam Franskes. “Ons vokke de charmeur had weer zen goesting gekregen, allemaal vrouwen voor hem in de weer. Het recept is helemaal niet moeilijk of ingewikkeld net als hij, hij was een eenvoudige maar vooral wijze, warme mens...”
Ik ben alvast vereerd dat ik de Franskes mocht delen in de Zondag, en ik zal ze in de toekomst ook altijd met extra veel liefde bakken.
Franskes
Voor een 30’tal koekjes:
200 g boter, op kamertemperatuur
5 g bicarbonaat
5 g zout
5 g speculaaskruiden
1 ei
1 eigeel
500 g cassonadesuiker
500 g bloem
- Meng alle ingrediënten stevig met een lepel of een keukenmachine
- Rol het deeg tot een bal en verpak in vershoudfolie
- Leg het deeg minimum 30 minuten in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit
- Steek met behulp van uitsteekvormpjes (hartjes) koekjes uit het deeg
- Schik de koekjes met voldoende ruimte ertussen op een met bakpapier beklede bakplaat
- Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-20 minuten lichtbruin en gaar
- Laat afkoelen op een rooster
- Geniet!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
#zondagsekost
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
.
Ik kende ze inderdaad niet, maar volgens mij zijn ze wel heel lekker!