Nostalgie met een kopje koffie
Bijna 6 januari op de kalender en dan vieren we Driekoningen. Voor mij een dagje pure nostalgie! Een heel bekende traditie op Driekoningen is dat kinderen zich verkleden als drie koningen en met een ster van deur tot deur gaan om een driekoningenlied te zingen in ruil voor snoepjes of geld. Oh ik zie mij en mijn zusjes nog lopen, zeker en vast de schattigste Driekoningen van ’t land. Al zingend: ‘Drie koningen, drie koningen, geef mij een nieuwe hoed, mijn oude is versleten, mijn moeder mag het niet weten, mijn vader heeft het geld op de rooster geteld.’
Bij de koffie wordt op Driekoningen op veel plaatsen een traditionele bladerdeegtaart gegeten, waarin een (koffie)boon of figuurtje verstopt zit. De geluksvogel in wiens stuk taart die boon opduikt is koning van de dag én mag een gouden kroon dragen. Maar geloof mij, als je deze heerlijke Driekoningentaart met een vleugje pistache maakt en serveert met een kopje Nespresso Buenos Aires Lungo (een zoete koffie met graantonen), zitten er alleen maar geluksvogels aan tafel.
Last but not least betekent Driekoningen in veel gezinnen ook de laatste dag van de versierde kerstboom in de huis, en wordt de volgende dag het kerstgerief terug voor een jaar opgeborgen. (Maar misschien laat ik onze lichtjes nog wel een paar dagen hangen, sjjjjjt)
Driekoningentaart met een vleugje pistache
Voor 6 à 8 personen
100 g zachte boter
100 g poedersuiker
2 eieren + 1 eigeel
150 g amandelpoeder
2 el pistachepasta
2 rollen bladerdeeg
Extra: 1 (koffie)boon
- Verwarm de oven voor op 180° C
- Klop de boter met de poedersuiker romig
- Voeg al roerend één voor één de eieren toe
- Meng vervolgens samen met het amandelpoeder en de pistachepasta tot een gladde massa
- Leg een vel bladerdeeg op het bakpapier op de bakplaat
- Verdeel er de frangipanevulling over, maar laat een rand van 1,5 cm vrij
- Leg de (koffie)boon ergens op de vulling
- Klop de eierdooier los met een scheutje water en bestrijk de rand van het vel bladerdeeg ermee
- Dek af met het andere deegvel
- Druk de rand aan en maak in het midden van het deeg een gaatje voor de stoom
- Maak met een scherp mes een mooi patroon in de bovenste deeglaag
- Bestrijk de taart met de rest van de losgeklopte eierdooier
- Bak de Driekoningentaart 25 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin is
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Lekkere samenwerking met Nespresso
.