Complimentjes
“ Ik at de beste cheesecake ooit” schreef Aurelie vol overtuiging onder een leuke foto op haar instagram account. En dat ging dat nog wel over de cheesecake die ze bij mij thuis at. Meer nog, de cheesecake die ik die dag met veel liefde zelf had klaargemaakt! *klein vreugdedansje* Wat een fijn compliment!
Het is een bijzondere cheesecake, eerst en vooral omdat ze au bain-marie gebakken is. Hierdoor krijgt ze een zalige zachte structuur. Verder bestaat ze uit 3 lagen: een lekkere koekjeslaag onderaan, een stevige roomkaaslaag en on top een licht zurige dunne bovenlaag die het geheel helemaal af maakt!
Benieuwd? Aan de slag dan!
De beste cheesecake!
Taart voor 8 personen, gebruik een springvorm van 20 cm doorsnede
Bereidingstijd +- 1u30min
150 g speculaas
75 g boter
600 g verse kaas (Ik gebruikte verse kaas natuur van Danone!)
150 g fijne kristalsuiker
3 grote eieren
3 grote eidooiers
2 tl vanille-extract
2 tl citroensap
150 ml zure room
1 el fijne kristalsuiker
½ tll vanille-extract
- Verwarm de oven op 180°C
- Verkruimel de speculaasjes Tip: gebruik hiervoor je foodprocessor, zo klaar!
- Smelt de boter en meng ze onder de koekjeskruimels
- Verdeel het mengsel over de bodem van je springvorm en druk stevig aan
- Zet in de koelkast
- Klop de verse kaas glad en klop er eerst de suiker, dan de eieren en de dooiers en ten slotte de vanille en het citroensap door
- Bekleed de buitenkant van je springvorm nu met 2 lagen aluminiumfolie. Dat is belangrijk want zo bescherm je taart tegen het nat wanneer hij au bain-marie de oven in gaat!
- Giet de roomkaasvulling in de taartbodem
- Zet de springvorm nu in een hoge ovenschotel of braadslee
- Giet zo veel mogelijk kokend water in de ovenschotel, mag tot halverwege de springvorm komen
- Plaats nu voorzichtig (!!!) in de oven voor 50 minuten
- Klop ondertussen de zure room, suiker en vanille tot een glad mengsel
- Haal de taart uit de oven, ze moet nu gestold aanvoelen. Let op : Je moet het gevoel hebben dat het zure roommengsel niet in de taart zal zinken, anders schuif je de taart best enkele minuutjes terug de oven in
- Giet het mengsel over de taart en zet gedurende 10 minuten terug in de oven
- Haal nu de ovenschotel uit de oven, en haal er voorzichtig de springvorm uit
- Laat de taart in de springvorm afkoelen en bewaar in de koelkast
Tip: Doop je mes even in heet water voor je de taart gaat aansnijden
Benieuwd of jullie ook helemaal gek zullen zijn van deze bijzondere cheesecake!
Smakelijk!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Gebaseerd op een recept van de schitterende Nigella Lawson uit het boek ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw‘
Deze ziet er heerlijk uit! Ik ben gek op cheesecake, maar het is zo’n gerecht wat bij mij altijd mislukt. Misschien lukt het met dit recept wel een keer 🙂
Hoi Joyce! Jippie, bedankt! Ik duim mee voor een goede afloop , keep me posted!
Dat ziet er verdomd goed uit!
Wacht tot je’m proeft… 😉
Wawie! Ik ben fan van je recept! Gemaakt en goedgekeurd! Al kon ik het wel niet laten om er wat vers gemaakte aardbeiencoulis bij te serveren 🙂
JIPPIEEEEEEEE! ps: kan nooit slecht zijn met een beetje aardbeiencoulis 😉