Cinnamon bun, een heerlijk kaneelgebak om samen te bakken … en op te eten natuurlijk!
Vakantie en slecht weer? Samen bakken dan maar!
Ook al hebben we al een aantal zalige lentedagen achter de rug… het is nog maar begin maart en het kan dus nog behoorlijk koud worden ‘s avonds. Daarnaast is het ook schoolvakantie… en dan doen de weergoden vaak een beetje tegendraads. De voorspelling voor de komende dagen is dan ook ‘gene vette’ (zoals we dat in Antwerpen zo mooi zouden zeggen). Maar goed, geen ideaal weer om buiten te spelen wil misschien zeggen dat het ideaal weer is om samen met (of voor) je gezin iets lekkers te bakken? Vandaag bijvoorbeeld?De bereiding van deze cinnamon bun is heel eenvoudig. Met als kleine minpuntje wel dat het rijzen van het deeg wel een beetje geduld vraagt, haha. Het resultaat is hoe dan ook indrukwekkend en lekker, promise! Getest en goedgekeurd door mijn favoriete mini-chef, Elena (4jaar).
Cinnamon bun
8 g gedroogde gist
180 ml lauwe melk
450 g bloem
70 g suiker
1/2 tl zout
30 g boter, op kamertemperatuur
2 eidooiers + 1 losgeklopt ei
poedersuiker
Voor de kaneelvulling:
100 g suiker
1 eetlepel kaneel
100 g boter op kamertemperatuur
Tip: gebruik voor de bereiding van het deeg je keukenrobot
- Meng de gist met de lauwe melk en laat 15 minuten rusten
- Doe de bloem met de suiker en het zout in een grote mengkom
- Voeg de boter en de eidooiers toe en meng tot een kruimelig deeg
- Doe het melkmengsel bij het deeg en kneed 20 minuten goed door
- Vorm het deeg tot een bal en laat 1 uur afgedekt rijzen op een warme plaats
- Maak de vulling door de suiker en de kaneel door de zachte boter te mengen
- Verwarm je oven voor op 180°C
- Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en rol elk deel tot een bal
- Rol elke bal uit tot een dunne cirkel van ongeveer 4 mm dik
- Leg 1 deel op een met bakpapier beklede bakplaat
- Verdeel er 1/3 van de kaneelvulling over en leg hierop een tweede cirkel
- Herhaal deze stap en en dek vervolgens af met de laatste cirkel deeg
- Zet in het midden van de cirkel een glas van ongeveer 5 cm diameter en duw in het deeg tot er een rondje in het deeg staat
- Snij het deeg in 16 gelijke reepjes
- Geef elk reepje deeg een dubbele draai en duw de uiteinden onderaan een beetje tegen elkaar zodat ze een ster vormen. (Zie foto)
- Strijk het deeg in met het losgeklopte ei
- Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven
- Bestrooi net voor het serveren met poedersuiker
Wedden dat dit gebak de zon een beetje zal doen schijnen?
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
#zondagsekost
Ontzettend leuk om af en toe een oude bekende in de mailbox van De Zondag te zien opduiken. Ondertussen al een hele tijd geleden studeerden Femke en ik samen in Antwerpen. We kenden elkaar niet super goed (zo gaat dat wel vaker als je in een grote aula zit) en ik wist dus niet dat Femke kleindochter van een bakker is en ze bovendien haar vrienden en familie regelmatig in de watten legt met heel veel lekkers. Had ik dat geweten… 😉 Bedankt voor je inzending lieve Femke!
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
.
Dat ziet er lekker uit zeg!