Leuk weetje:
Deze chocoladetaart met kokosnoot is het allereerste Cookamealtje dat ik ooit met jullie deelde,
op 1 juli 2013 om precies te zijn!Â
In onze living staat een grote boekenkast. En die boekenkast is ondertussen voor meer dan de helft gevuld met kookboeken. Kookboeken over een bepaalde keuken, met recepten van één bepaalde chef, met desserten en gebak, maar ook vegetarisch en zelfs cocktails komen aan bod. En hoewel ik er eigenlijk te weinig dingen uit klaarmaak (stond dit jaar op mijn lijstje met goede voornemens…) hou ik er van om er naar te kijken. Ik geniet er van om door de boeken te bladeren, de recepten te lezen en de foto’s te bestuderen.
Heb jij ook zo veel kookboeken thuis?Â
(Aanraders en favorietjes altijd welkom! #leaveacomment)
Een ding is alvast zeker… Hou je van chocolade? Dan mag ‘Het Grote Larousse Chocoladekookboek’ zeker niet ontbreken in je kookboekencollectie. Treed binnen in de heerlijke wereld van chocolade: zachte taartjes, gebakjes die in je mond smelten, ijs, drankjes, kleine tussendoortjes en knapperige lekkernijen. Laat je verleiden door chocolade, chocolade… en nog meer chocolade! Genoeg over kookboeken, let’s get cookin’!
Chocoladetaart met kokosnoot
Deze heerlijke chocolade-kokostaart vraagt best wel wat tijd om klaar te maken (en deeg laten rusten kan soms zoooo lang duren!) maar believe me… het resultaat mag er zijn! Kan je niet wachten tot hij afgekoeld is? Ook warm is deze taart lekker!
Voor het zoete kokosdeeg:
165 g zachte boter
75 g poedersuiker
30 g amandelpoeder
30 g kokos
snufje zout
1 ei
175 g gezeefde bloem
Voor de kokosvulling:
3 eiwitten
190 g kokos
170 g fijne kristalsuiker
40 g appelmoes
Voor de chocoladecrumble:
50 g boter
15 g ongezoete cacaopoeder
50 g bruine suiker
50 g kokos
35 g bloem
dessertlepel bakpoeder
! In plaats van deze laatste 2 gebruikte ik zelfrijzende bloem, met een goed resultaat!
En dan nu… Aan de slag!
Kokosdeeg
- Meng de zachte boter met de poedersuiker, het amandelpoeder, de kokos en het zout
- Roer er het ei en vervolgens de bloem door
- Kneed het deeg tot een bal en druk hem een beetje plat
- Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het 30 min rusten in de koelkast
- Verwarm de over op 180°C
- Beboter een bakvorm met een doorsnede van 22 cm
- Bestrooi je werkvlak met bloem
- Rol het kokosdeeg uit tot een cirkel (ongeveer 27 cm doorsnede en 3mm dik) en bekleed hiermee de bakvorm
- Zet 10 min in de koelkast
- Nu moet je de bodem ‘blind bakken’: Leg een stukje bakpapier dat iets groter is dan de bakring op het deeg. Verdeel er een laagje bakbonen (of rijst) overheen. Bak de bodem 10 min in de oven totdat het deeg goudgeel kleurt. Haal de ring uit de oven en verwijder het bakpapier en de bonen.
- Verlaag de oventemperatuur naar 160° C en zet de taart nog 8 min in de oven.
Kokosvulling
- Klop de eiwitten stijf
- Meng de andere ingrediënten er met een soepele spatel doorheen
- Schep deze vulling op de taartbodem.
Chocoladecrumble
- Doe alle ingrediënten in een grote kom en kneed ze tot een korrelig deeg
- Verdeel de crumble over de kokosvulling
Bak de taart nu 20 min in de oven.
Mmmmmm, genieten maar!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Net gemaakt.
Smaakt naar meer!
Super! Er is nog (veel) meer op komst! 😉