Mahaleb
Twee weken lang had ik een extra keukenmaatje, de moulinex cuisine companion. (het verslag daarover lees je hier) Dat maatje kon zo veel, dat ik nog niet de helft van zijn functionaliteiten heb kunnen testen. Maar ik maakte onder andere wel deze bijzondere rijstpap. De bereiding verloopt ongeveer zoals bij de klassieker maar het is het de  toevoeging van het kruid Mahaleb die deze rijstpap zo anders maakt.
“Mahaleb, mahleb, mahlab, mahalab, mahlep, mahlepi en mehlepi.” Allemaal verschillende benamingen voor dezelfde oosterse specerij. Het wordt gemaakt van de pit van de kersen van de weichselboom, een zure kersensoort. Het heeft een bittere, amandelachtige smaak en maakt zo deze klassieke rijstpap heel bijzonder! Waar je Mahaleb nog voor kan gebruiken? Het is heerlijk in gebak, wordt vaak gebruikt in brood en kan ook gebruikt worden als vervanger voor vanille in bijvoorbeeld room.
– Deze heerlijke specerij is verkrijgbaar bij the flavor shop, dé online webshop voor al je kruiden en specerijen-
Bijzondere rijstpap met mahaleb
4 personen
125 g dessertrijst
700 ml melk
½ tl zout
1/8 tl mahaleb
1 tl vanille extract
¾ tl amandelextract
2 el geroosterde amandelen
TIP: spoel de rijst even met water voor je aan het koken gaat, zo zal de rijst minder snel aanbranden
Met behulp van de Moulinex Cuisine Companion:
- Doe de melk, het zout en de mahaleb in de robot uitgerust met de menger
- Kook aan snelheid 3 en aan 95 °C gedurende 8 min, zonder de dop
- Doe er dan de rijst bij en laat – nog steeds zonder de dop – ongeveer 30 min* koken aan snelheid 3 en aan 95 °C
Let op: De rijstpap lijkt nog net niet stevig genoeg maar zal wat nog verdikken tijdens het afkoelen - Roer het vanille- en amadelaxtract door de rijstpap
- Verdeel in 4 porties  en laat afkoelen
- Garneer met fijngehakte geroosterde amandelen
Maar het kan natuurlijk ook zonder:
- Zet de melk in een pannetje op het vuur met het zout en de mahalab
- Breng aan de kook
- Voeg de uitgelekte rijst toe.
- Laat nu ongeveer 30 minuten* sudderen, roer regelmatig om
Let op: Neem de rijstpap van het vuur als hij nog niet te stevig is, hij zal wat nog verdikken tijdens het afkoelen - Haal de pan van het vuur
- Roer het vanille- en amadelaxtract door de rijstpap
- Verdeel in 4 porties  en laat afkoelen
- Garneer met fijngehakte geroosterde amandelen
(Recept inspiratie:Â www.anediblemosaic.com)
1 Reactie