Met een appeltje van Zuid-Tirol naar Zuid-Tirol?
Enkele weken geleden kreeg ik een leuk proef-pakketje van Marlène, allemaal lekkere appeltjes afkomstig uit Zuid-Tirol! Bij dit proef pakketje kwam ook een heuse appel-wedstrijd: “Maak een origineel gerecht met een van onze lekkere appels en win een reis naar Zuid-Tirol voor 4 personen. En dus ging ik aan het denken, want een origineel recept met appelen… het is niet zo’n simpele opdracht als het lijkt. Jup, de inspiratie was even ver zoeken. Ik ging dus maar wat googlen over Zuid-Tirol. De conclusie van mijn zoektocht: WAAAAAAAAAAAAUW, wat is het daar mooi…!
De natuur is er echt adembenemend. ideaal om tot rust te komen, even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte, te kajakken, grote wandelingen te maken en… te picknicken natuurlijk! Et voila… dankzij die gedachte kwam ik ook bij dit lekkere recept! Want bij een geslaagde picknick hoort een echte picknickmand (en die heb ik!) helemaal gevuld met lekkers om te delen. Een flesje wijn, heerlijke dips, rijkelijk belegde sandwiches, fris fruit, een kleurrijke salade ennnnnnnnn een stukje foccacia met een appeltje uit de bergen en gruyère!
Duimen jullie dus allemaal mee? want wie weet kan ik dus binnenkort ook écht gaan picknicken in Zuid-Tirol (en dan maken we daar natuurlijk ook een té gek vlogje van!).
Foccacia met appel en gruyère
Foccacia met niet zo maar een appel, ik gebruikte de Fuji appel. Deze appel is friszuur van smaak en heeft een stevig maar toch ook sappig vruchtvlees, helemaal mijn ding! De Fuji is heerlijk om lekker uit de hand te eten, maar ook geschikt voor in fruitsalades, bakken, vullen en stoven. Good to know: Kies je dus voor aan andere appel let er dan vooral op dat je kiest voor een appel moet een stevige structuur!
Voor 4 à 6 personen
10 g verse gist
350 ml lauw water
500 g tarwebloem
15 g suiker
15 g zout
25 ml olijfolie + extra
1 fuji appel
60 g gruyère
1 el verse rozemarijn, fijngehakt
Grof zeezout
- Los de gist op in het lauwe water
- Meng in een kom de bloem met het zout en de suiker
- Maak in het midden van de bloem een kuiltje en giet er de opgeloste gist en de olijfolie in
- Kneed tot een glad en stevig deeg, ongeveer 5 minuten
- Dek het deeg af met een keukenhanddoek en laat minstens 30 minuten rijzen
- Snij ondertussen de appel in fijne plakjes.
Tip: Mooie identieke plakjes krijg je makkelijk met een mandoline - Verwarm de oven op 200°C
- Kneed het deeg nog eens krachtig door
- Bestrijk een bakplaat met een beetje olijfolie en duw het deeg zachtjes uit over de bakplaat
- Duw met je vinger putjes in het deeg
- Bestrooi het deeg met de helft van de rozemarijn
- Schik de appelplakjes op de foccacia
- Besprenkel met olijfolie en werk af met de overgebleven rozemarijn
- Bak de focaccia 20 à 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven
- Haal de focaccia uit de oven en verdeel er de kaas over
- Plaats 2 minuuten terug in de hete oven
- Laat de foccacia afkoelen op een rooster
- Werk af met grof zeezout
- Optioneel: Stop deze foccacia samen met enkele tapas, lekkere dips, een extra appeltje en een flesje rosé in je picknickmand. Neem een dekentje mee om gezellig op te gaan zitten en trek er op uit!
Geniet er van!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
———————-
leuk gerechtje en ja ik duim mee…
zou ook meteen kunnen vertrekken 🙂
Superlief, ik duim ook!
Heerlijk om deze zomer eens te maken voor een picknick of BBQ
yes, zeker doen!
Wat een aparte combi. Het lijkt mij wel erg lekker
Dit zijn lekkere appels! Leuk dat je ze in een focaccia hebt verwerkt.
Thanks Tessa, effectief heel lekkere appels!
Ohhh heerlijk voor mijn zomerse verjaardag in augustus!
OHHH, Ik verjaar ook in augustus 😉
Dat ziet er wel prachtig uit! Ga ik zeker eens proberen.
Super, keep me posted!
Oh ben ik zo gek op foccacia! Ben benieuwd hoe deze versie zal smaken!
Dan zit er maar één ding op… uittesten 😉
Wauw dat klinkt echt zo heerlijk en niet eens zo heel moeilijk!
Yes, helemaal de bedoeling van Cookamealtjes 😉
Ik vind het helemaal knap dat je in staat bent om zelf een recept te bedenken! Goed gedaan zeg!
Bedankt Nicole
Ik ga deze maken voor men brunch van morgen 🙂
Oh super Lotte! Hopelijk valt ie in de smaak!
Goede tip om deze forcaccia mee te nemen tijdens een picknick
Bedankt! Nu maar hopen dat ik dat kan uittesten in Italië 😉
Het ziet er heerlijk uit! Helaas heb ik nagenoeg geen keuken attributen. Zelf meel maken zit er dan ook niet echt in. Geen deegroller, niks. Het klinkt erg lekker en op de foto’s ziet het er ook heel goed uit. Wellicht in de toekomst…