Feestelijke rijstsalade
Komkommersalade met avocadodressing
Originele tomatensalade
Gegrilde rode bieten
SpruitjessaladeÂ
GOODTOKNOW: De salades zijn een ideaal bijgerecht voor 4 personen, maar aangezien je bij je feest-gourmet waarschijnlijk meerdere salades en bijgerechten zal presenteren is dit zeker goed voor 6 tot 8 personen.
Al deze lekkere salades vul je natuurlijk naar wens aan met lekkere klassiekers, warme bijgerechten, lekkere aardappelen en een reeks top-sausjes. Ik ben er zeker van: hier ga je mee scoren!
Feestelijke rijstsalade
250 g rijstmengeling*
350 ml kippenbouillon
350 ml appelsap
Handvol verse peterselie
1 teen look
½ tl oregano
½ tl tijm
½ rode ui
1 knapperige zoete appel (Bijvoorbeeld de Marlene-appel)
50 g gedroogde cranberries/veenbessen
75 g pecanoten
50 ml olijfolie
1 el mosterd
1 el agavesiroop of honing
Sap van ½ citroen
Peper en zout
Tip: Ik gebruikte de Bosto ‘Mix brown + Quinoa’. Een mengeling van zilvervliesrijst, quinoa, gerst en tarwe. TOPPERTJE! Een pakje is 275 gram maar hiervoor hoef je geen aanpassingen te doen in je recept!
- Breng de kippenbouillong samen met het appelsap aan de kook
- Kook er vervolgens de rijst op een zacht vuurtje in gaa
- Giet de rijst af en laat afkoelen, bereid onder tussen de rest van de salade
- Snij de ui in dunne ringen
- Snij de appel in blokjes
- Pers de look met een lookpers (of snij superfijn)
- Hak de kruiden fijn
- Meng alle ingrediënten in een grote kom samen: rijst, ui, appel, kruiden, cranberries en pecanoten
- Maak de dressing: meng 50 ml olijfolie, 1 el mosterd, sap van ½ citroen
- Verdeel de dressing onder de rijsalade
- Proef en kruid bij met peper en zout
Komkommersalade met avocadodressing
2 komkommers
dressing:
1 avocado
2 el water
sap van 1/2 citroen
1 teen look
1/2 tl verse dille
Peper en zout
- Maak tagliatelle van de komkommer, gebruik hiervoor een spiraalsnijder of ga aan de slag met een dunschiller
- Strooi een beetje zout op de slierten en laat ze 30 minten rusten
- Dep de komkommer vervolgens droog
- Maak de dressing: Doe alle ingredienten in je keukenmachine en blend tot een gladde saus (voeg eventueel een beetje extra water toe, hangt een beetje van de grootte van je avocado af)
- Proef en kruid bij met peper en zout
Tip: Maak je de salade daags voordien klaar? Meng dan de dressing nog niet onder de komkommer zodat deze zijn knapperigheid niet verliest.
Originele tomatensalade
(Gebaseerd op een recept van de ongelooflijke Yotam Ottolenghi)
1 citroen
3 el olijfolie
1/2 tl suiker
300 g trostomaatjes, verschillende kleuren
1 granaatappel
1/2 rode ui
4 blaadjes salie
Handvol platte peterselie
10tal blaadjes verse munt
Peper en zout
- Verwarm de oven op 180°C
- Snij de citroen in dunne plakjes
- Laat de plakjes 1 minuutje blancheren in kokend water en koel in koud water
- Maak een marinade van 1 el olijfolie, 1/2 tl zout, 1/tl suiker en de fijngehakte salie
- Haal de plakjes citroen door deze marinade en schik ze op een met bakpapier beklede bakplaat
- Zet 20 min in je voorverwarmde oven
- Laat afkoelen terwijl je de rest van de salade klaarmaakt
- Halveer de granaatappel en verwijder de granaatappelpitten
Tip uit Jamies magazine: Halveer de granaatappel, leg de platte kant in je hand, je vingers beetje gespreid. Sla dan met een pollepel op de bovenkant, boven een schaal. De pitjes vallen er moeiteloos uit. Het werkt! - Snij de ui in fijne ringen
- Halveer de trostomaatjes
- Hak de peterselie en munt fijn
- Meng alle ingredienten en geniet van deze verrassende tomatensalade
Gegrilde rode bieten
3 grote rode bieten
2 el olijfolie
1 el balsamicoazijn
1 el verse rozemarijn
Peper en zout
Verwarm de overn op 220°C
- Schil de bieten (Tip: Gebruik keukenhandschoenen)
- Snij ze in partjes
- Meng de partjes met de olijfolie, balscamicoazijn en rozemarijn
- Zet 20 Ã 25 minuten in de voorverwarmde oven
- Kruid met peper en zout
Tip: Je kan deze bietjes op kamertemperatuur serveren. Wie graag een warm bietje heeft legt hem even op de bakplaat, handig toch?
Spruitjessalade
600 g spruiten
2 el olijfolie + extra om te bakken
1 kleine ui
50 g pistachenoten
30 g geraspte parmezaanse kaas
Peper en zout
- Hak de pistachenoten in kleine stukken
- Maak de spruiten schoon, snij een stukje af van de onderkant en verwijder de buitenste droge blaadjes
- Halveer de spruiten ze en snij vervolgens in dunne reepjes
- Snipper de ui fijn
- Stoof de ui gaar in een beetje olijfolie
- Voeg zodra de ui gaar is de reepjes spruiten toe en roerbak 2 minuten op een middelhoog vuur
- Meng de spruitjes met de pistachenoten, parmezaanse kaas en olijfolie
- Proef en kruid bij met peper en zout
- Lauwwarm of op kamertemperatuur serveren
Maak je zelf een gerecht uit deze feest-special klaar?
Laat het dan zeker weten en/of tag mij in je foto’s (@cookameal #cookameal)
Het zou voor mij het mooiste cadeau zijn deze feestdagen! ♥
x
Amylia
———————————————————————————————
Voor deze feest-gourmet ging ik winkelen bij Lidl.
Tip voor wie dat ook van plan is: Check zéker de fantastische Delicieux producten,
en neem een kijkje op lidl.be waar je dit jaar ook oa je gourmet schotel én lekkere wijntjes kan bestellen!
Vraagje over de rijstsalade,
Kan je de gedroogde veenbessen ook vervangen door gedroogde abrikozen en/of rozijnen?
kan zeker en vast!